Kraftfull Inga Lindström-effekt

Kategorier

Anette_M och Erik Lindhe

På ett möte anordnat av Stockolm Business Alliance med fokus inställt på film berättade Nyköpings nye filmsamordnare Erik Lindhe om filmens betydelse för Nyköping. Den stora tyska TV-serien Inga Lindström har spelat in hela 56 TV-filmer i regionen sedan 2003. Filmerna som sänds på bästa sändningstid i Tyskland – söndagkvällar kl. 8 – har en TV-publik på 6 miljoner tittare. Inklusive repriser beräknas 8 miljoner tyskar se varje avsnitt av TV-serien. Det innebär en enorm marknadsföringseffekt för Nyköping och Sörmland.

Dessutom spenderar produktionen varje säsong 10 – 20 Mkr lokalt i Nyköping och regionen, vilket gynnar det lokala näringslivet.

Erik Lindhe berättade att Nyköpings medlemskap i Filmregionen har betytt väldigt mycket för kommunen i dess arbete med produktionen. Genom flera möten och workshops med Filmregionens filmkommissionär har kommunens tjänstemän utvecklat sin kompetens kring vad som är viktigt att tänka på för att förenkla för filminspelningar. På så vis har Nyköping kunnat utvecklas till en inspelningsvänlig kommun. Som medlem får kommunen också tillgång till Filmregionens starka nätverk inom filmbranschen — såväl nationellt som internationellt.

På mötet medverkade representanter från flera kommuner. Stockholm Business Regions vd Olle Zetterberg inledde tillsammans med Filmregionens nye ordförande Roger Mogert med att berätta om filmens betydelse för Stockholm och Stockholmsregionen. Filmregionens vd Anette Mattsson presenterade flera exempel på vad film innebär för den lokala tillväxten och hur organisationen arbetar för att utveckla Stockholm-Mälarregionen till en av Europas mest attraktiva filmregioner.