Kategorier

ezgif

Filmregion Stockholm-Mälardalen utmärker sig med flera filmer bland höstens premiärer. Vi ser ett fortsatt brett spektrum av genrer – dokumentär, drama, komedi – och nya format. En imponerande uppställning av några av Sveriges och Skandinaviens främsta producenter, regissörer, manusförfattare, skådespelare och alla andra som är med och skapar riktigt bra film.

Våra filmer

anderswahlgren-inspeln-capri2015-foto-cecilia-nabo

Förbjuden kärlek

”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe. Axel och Victorias liv hade drag av nästan strindbergsk dramatik. Dialogen framförs av Marie Richardson som Victoria och Peter Andersson som Munthe. För manus, regi, foto och produktion står Anders Wahlgren som gjorde den hyllade och prisbelönta Isaac och Sigrid. Han har också denna gång velat göra en annorlunda långfilm i form av en dramadokumentär. Premiär 26 augusti.

Producerad av Suecia Film i samproduktion med SVT och Film Capital Stockholm/Filmregion Stockholm-Mälardalen. Med stöd av bl.a. Svenska Filminstitutet och Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Distribueras av Folkets Bio.

 

2003667_allvarsamma_leken_den_still_dal_print2

Den allvarsamma leken

Kärlek uppstår mellan Arvid och Lydia en vacker sommarkväll i Stockholms skärgård. Så vältajmat att hösten öppnas med att den svenska biopubliken får återse dem i den allvarsamma lek som Hjalmar Söderberg koreograferade i sin litterära klassiker. Över 100 år har gått och kärleken är starkare än någonsin. Det ser vi snart i Pernilla Augusts regi med manus av Lone Scherfig. Premiär 9 september.
Medverkar gör bl.a. Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlöf och Mikael Nyqvist.
Producenter: Patrik Andersson, Frida Bargo och Fredrik Heinig på B-Reel Films. Distributör: Nordisk Film. Filmregionen/Film Capital Stockholm har investerat i produktionen. Filmregionen har också gett filmen utvecklingsstöd.

 

73_jad_still_w0b7739-1_swe_print2

Jag älskar dig – en skilsmässokomedi

Marianne har levt ett konventionellt, sexlöst äktenskap med Gustaf allt för länge. Hon bestämmer sig för att skiljas. På krogen träffar hon konstnären Rodolfo. Detta får Gustaf att säga upp sig från sitt välbetalda jobb. Spänningarna stiger… Premiär 30 september.
Med bl.a. Christine Meltzer, Björn Kjellman, Martina Haag, Sven-Bertil Taube och Nour El Refai.
Regi Johan Brisinger, producent Lena Rehnberg, StellaNova Film. Samproducerat av Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med Film Capital Stockholm och Spellbound Capital. Distribueras av Nordisk Film.

 

91_mot_still_-1_print2

Morran & Tobias – som en skänk från ovan

Man skulle kunna tro att Morran och Tobias inte skulle återhämta sig efter en incident med en luftballongsbrännare. Men Sveriges främsta humorduo Johan Rheborg och Robert Gustafsson tar kanske just nu mest brännhett populära figurer – Morran & Tobias – till nya vettlösa höjder.
Humorserien prisades som årets TV-program 2015. Se upp för långfilmen! Premiär 26 oktober.
Regissör, Mats Lindberg. Producenter Emma Nyberg och Niklas Jakobsson på Jarowskij. Distribueras av Nordisk Film. En samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm.

 

c6d3d8d8-6d79-459a-91f1-845878f4033b

Moving Sweden

Två andra höstaktuella premiärer är Moving Sweden-filmerna Alena i regi av Daniel di Grado, och I remember when I die i regi av Maria Bäck.
Moving Sweden är en satsning som vill ge filmare tillfälle att sparka upp nya dörrar, söka nya historier, flytta gränserna, utmana gestaltandet och beröra publiken med starka berättelser i nya och spännande format. Filmregion Stockholm-Mälardalen har som första regionala produktionscenter deltagit i samarbetet sedan start.

 

Stark TV-höst

svetlana

Svetlana Aleksijevitj – Kärlek i hatets tid

SVT2, under hösten
Den svenske filmaren Staffan Julén i samarbete med 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj

 

marthaniki

Martha & Niki

SVT2, under hösten
Tora Mkandawire Mårtens dansdokumentär Martha & Niki dansade hem 2015-års Tempo Documentary Award, Honorary Mention Award på Nordisk Panorama där den också var festivalens öppningsfilm samt var uttagen till sektionen Panorama på IDFA i Amsterdam. Du ser den på SVT2 i höst.

Inspelningsstart för Euphoria med Alicia Vikander

Häromveckan startade inspelningen av Alicia Vikanders och Lisa Langseths kommande långfilm Euphoria.

Alicia Vikander, som tidigare i år vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen The Danish Girl, kommer i Euphoria möta Eva Green (Casino Royale) och en av Storbritanniens främsta skådespelerskor Charlotte Rampling, Oscarsnominerad för sin rollprestation i 45 Years.

Euphoria är en internationell samproduktion mellan Alicia Vikanders nystartade produktionsbolag Vikarious Productions och Stockholmsbaserade B-Reel Films (huvudproducent). Filmregion Stockholm-Mälardalen är stolt samproducent i samarbete med Film Capital Stockholm och Spellbound Capital. Inspelningsstart i augusti.

Sök stöd för popup-bio och alternativa visningar av kvalitetsfilm

Kvalitetsfilmen behöver fler visningsmöjligheter i Stockholm. Filmregion Stockholm-Mälardalen har genom projektet Smart Kreativ Stad har initierat och stöttat ett pilotprojekt med popupbiovisningar i Stockholm under sommaren 2016.
Stockholms stad utlyser nu ett nytt stöd – för popup-bio, event cinema, samverkan med andra aktörer som ger mervärden, eller en angelägen social eller konstnärlig inriktning. Fokus ligger på fasta biografer men du kan även söka för temporära visningsplatser för film.

Stöd kan sökas för 50 000 kronor upp till 350 000 kronor. Senaste ansökningsdag är 29 augusti och besked om beviljad ansökan lämnas i oktober. Läs mer här: FRSM – sök stöd för kvalitetsfilm i Stockholm
Mycket mer info om Smart Kreativ Stad på projektets nya sajt → Smart Kreativ Stad