Äntligen! Årets Nobelpristagare i litteratur blir film

Den svenske filmaren Staffan Julén gör en film om årets nobelpristagare i litteratur: Svetlana Aleksijevitj. Filmen är en samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen genom Gotlands filmfond, som också gett projektet utvecklingsstöd.

A JOURNEY INTO THE RUSSIAN SOUL är en dokumentär berättad i ett fiktivt ramverk, regisserad av Staffan Julén som skrivit manus tillsammans med Svetlana Aleksijevitj. Filmen görs för både TV och bio med planerad visning först på SVT K Special i vår.

Projektet är en kombination av film och konstnärligt forskningsprojekt där fundamentet utgör en film som görs i samarbete med Svetlana Aleksijevitj, där vi följer hennes nästa bokprojekt om kärlek.

Inspelningen äger rum i Ryssland, Vitryssland och på Gotland. Utöver att filmaren Staffan Julén är verksam på Gotland har projektet flera kopplingar till ön. Där spelas in scener med författaren. Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby är engagerat i projektet.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen och vice ordförande för Gotlands filmfond:

– Vi är fantastiskt glada och rörda över att Svetlana Aleksijevitj äntligen får Nobelpriset i litteratur! Samtidigt som vi kan medverka till en film om och med en av vår tids främsta författare.

Producent är Johan Seth på produktionsbolaget Overcoat.

Staffan Julén har länge varit verksam som filmare, fotograf och regissör. Han har bl.a. tillsammans med Per Forsgren regisserat filmen Siri Derkert – Jag var omöjlig (2013). Staffan var också fotograf i den prisbelönta dokumentären Sista kapitlet, där Filmregion Stockholm-Mälardalen var samproducent.

Gotlands filmfond AB ingår i Filmregion Stockholm-Mälardalen, regionens produktionscentrum för film, där även Region Gotland är medlem.