Årets STHLM Debut: Aniara, gerillakvinnor och magisk realism

STHLM DEBUT 4

De debuterande regissörerna och producenterna i STHLM Debut: Hanna Högstedt, Nathalie Álvarez Mesén, Nima Yousefi, Pella Kågerman, Zanyar Adami, Marcus Carlsson, Lovisa Charlier och Hugo Lilja.

Nu har fem nya filmprojekt valts ut till STHLM Debut. Bland de uttagna finns ANIARA av Hugo Lilja och Pella Kågerman, Zanyar Adamis QUESTAN om kurdiska gerillakvinnor och Nathalie Álvarez Meséns coming-of-age CLARA SOLA, om en autistisk kvinna i en strikt religiös by i Latinamerika.

Många projekt ansökte till årets omgång. Det var en stor bredd av både genrer och ämnen. Årets fem utvalda projekt till STHLM Debut omgång 4 är:

BIODLAREN av Marcus Carlsson

ANIARA av Pella Kågerman och Hugo Lilja

CLARA SOLA av Nathalie Álvarez Mesén

MIN FRANSKA REVOLUTION av Hanna Högstedt

QUESTAN av Zanyar Adami

STHLM Debut är en satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen, i samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms internationella filmfestival. Huvudfinansiär är Stockholms läns landsting. Nytt för i år är att också Örebro läns landsting ger stöd till ett av projekten, BIODLAREN av Marcus Carlsson. Deltagarna finns på plats i Stockholm under fredag 17 april och måndag 20 april för intervjuer.

KORT OM PROJEKTEN SAMT DE DEBUTERANDE REGISSÖRERNA OCH PRODUCENTERNA:

BIODLAREN

Biodlaren handlar om att hantera sorgen och rädslan av att bli lämnad ensam kvar. Men också om bin, livet i ett bisamhälle och hur de förbereder sig från sommar till vinter.

Regissör: Marcus Carlsson är film- och teaterregissör med en magisterexamen i filmregi vid Filmhögskolan i Göteborg.

Producent: Lovisa Charlier är filmproducent utbildad vid Göteborg Filmhögskola och Berghs School of Communication. Båda är verksamma i Örebroregionen. De har tidigare gjort bl.a. filmen Din barndom ska aldrig dö (2013) som vann Kulturnyheternas alternativa Guldbagge för bästa nykomling 2014, samt kortfilmen Dirtbags som vann publikpriset i Startsladden vid Göteborgs Filmfestival 2014.

ANIARA

Aniara är en filmatisering av Harry Martinsons bok med samma namn och handlar om ett av de många rymdskepp som transporterar jordens befolkning till sin nya hemplanet Mars. Men just som Aniara lämnat den miljöförstörda jorden, krockar hon med en asteroid och hamnar ur kurs. Långsamt går det upp för Aniaras passagerare att de aldrig kommer kunna vända tillbaka. De är alla satta på en livslång rymdresa.

Regissörer: Pella Kågerman (utbildad på Kungliga Konsthögskolan) och Hugo Lilja (utbildad vid Dramatiska Institutet) har arbetat tillsammans sedan 2009. De skrev tillsammans Hugo Liljas examensfilm Återfödelsen(2010) som prisbelönades vid bl.a. Berlinale, Stockholms filmfestival och Clermont-Ferrand samt har regisserat kortfilmerna En dag på landet (2010) och Supportern (2011).

Producenter: Meta Louise Foldager och Kirsten Langgaard

CLARA SOLA

Clara Sola är en coming-of-age film berättad med undertoner av magisk realism. Filmen handlar om Clara, en kvinna med autism, som växer upp i en starkt religiös by i Latinamerika. Vi följer henne i hennes kamp för att bli erkänd som kvinna och sexuell individ istället för att behandlas som ett barn.

”STHLM debut är en grym satsning för att utveckla både spännande projekt och filmare. Vi ser fram emot att kunna fördjupa oss i manusarbetet och skapa en stark grund till en film som skall stanna kvar länge i åskåderns hjärta.” säger regissör Nathalie Álvarez Mesén.

Regissör: Nathalie Álvarez Mesén har examen från bl.a. Fridhems folkhögskola, Stockholms dramatiska högskola (inom Mimskådespeleri) och  Broby Grafiska YH Manusförfattare. Hon har också studerat socialantropologi och media. Idag frilansar hon inom film och teater och har bl.a. gjort kortfilmerna Vi känner inget alls (2015), Filip (2015) och Inte blå (2011).

Producent: Nima Yousefi är producent med bred erfarenhet från filmbranschen. Han har bl.a. regisserat och producerat kortfilmer som Kilimanjaro (2013) samt arbetat som produktionskoordinator på långfilmer som Hur många lingon finns det i världen (2011) och Någon annanstans i Sverige (2011).

MIN FRANSKA REVOLUTION

Med utgångspunkt i kärlekshistorien mellan en svenska och en fransyska med algeriska rötter utforskar Min franska revolution kulturell identitet och tillhörighet. Den rör sig mellan Sverige, Frankrike och Algeriet och berättar en historia om en annan sorts släktskap.

Regissör: Hanna Högstedt har läst dokumentärfilm på Ölands folkhögskola, gått på Stockholms filmskola, Biskops-Arnö och har kandidatexamen i filmregi från Filmhögskolan i Göteborg. Deltog i utvecklingsprogrammet Pure Fiction 2014 och stod för manus, regi, klipp och produktion till filmerna A Safe Place For the Wild (2010) samt Andy och Pucko (2009).

Producent: Mathilde Dedye

QUESTAN

Questan är en efterlyst kurdisk gerillakvinna som strider mot den iranska regimen. Hon har lämnat bort sin son, Hiwa, till svärföräldrarna för att föra sin politiska kamp. När Hiwas by attackeras tvingas Questan själv ta hand om honom. Hon bestämmer sig för att försöka skicka Hiwa till Sverige, via Bagdad. Men vägen dit går rakt igenom ett intensivt folkmord på kurderna. Questan är tredje delen i en trilogi om hur krig påverkar familjerelationer.  Historien utspelar sig våren 1988 då kriget mellan Iran och Irak var i sitt slutskede. Manuset är bl.a. baserat på intervjuer med f.d. kurdiska gerillakvinnor bosatta i Sverige.

”Att få det här stödet och sammanhanget är ovärderligt för oss. Vi ser fram emot att utveckla och framförallt utmana vår film tillsammans med de andra deltagarna” säger Zanyar Adami, regissör.

Regissör: Zanyar Adami har bl.a. skrivit och regisserat dokumentärfilmen Gerillasonen (2011), kortfilmen Krigsduvor (2013) och novellfilmen Senses. Han har en bakgrund som chefredaktör för den prisbelönta tidskriften Gringo och har medverkat som skribent i flera tidskrifter och böcker.

Producent: Mathilde Dedye

Tidigare deltagare i STHLM Debut är: Anders Hazelius, Lisette Jonjic, Erik Green Petersson, Peter Grönlund, Frida Bargo, Elisabeth Marjanovic Cronvall, Marta Dauliute, Johanna Ställberg, Bonnie Skoog Feeney, Cecilia Forsberg Becker, Jesper Klevenås, Mathilde Dedye, Angela Bravo, Juan Libossart, Sanna Lenken, Gila Bergqvist Ulfung, Anna Persson, Shaon Chakraborty och Anna Weitz.

För mer information eller frågor:

Anne-Marie Söhrman Fermelin, Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 78.

Beata Mannheimer, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 076-79 61 440.

För pressbilder och intervjuförfrågningar:

Lisa Evertsson Norrevik, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen, 0704-84 22 82, lisa.norrevik@filmstockholm.sll.se