Dokumentärfilmen Palme får pris

Kategorier

Priset för årets bästa film i Stockholm-Mälardalen tilldelas i år dokumentärfilmen Palme. Producenterna Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg tog emot priset på torsdagkvällen.

Juryns motivering: I år tilldelas priset en film som tar oss tillbaka till skotten på Sveavägen, det ockuperade Kårhuset, Norrmalmstorgsdramat, den visionära förorten Vällingby och kalkstensstränderna på Gotland. Här bildar Stockholm och folkhemmet en storslagen fond till ett oavbrutet spännande porträtt av en av vår tids mest färgstarka svenska politiker.

Matthias Nohrborg, en av filmens producenter:

– Det är fantastiskt kul varje gång en bra film lyfts upp och det är extra kul när historien utgår från den stad där vi bor och jobbar.

Filmen har fått lysande recensioner och har på två månader setts av 220 000 personer på bio, vilket gör den till den mest sedda dokumentärfilmen i Sverige på 30 år.

Filmens regissörer är Maud Nycander och Kristina Lindström. Producenter är Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg på det Stockholmsbaserade produktionsbolaget B-Reel.

Om Victor

Filmpriset Victor är instiftat av Filmregion Stockholm-Mälardalen och branschföreningen Filmallians Stockholm-Mälardalen med stöd av Stockholm Business Region. Priset är uppkallat efter den legendariske regissören Victor Sjöström, som brukar beskrivas som den svenska filmens fader.

Själva priset består av en statyett designad av konstnären Annica Johansson, baserad i Filmstaden i Solna, där också Victor Sjöström var verksam.

Prisutdelningen ägde rum på Stockholms filmfestival.

För mer information

Anette Mattsson, vd, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 0725-43 33 40

Gila Bergvist Ulfung, styrelseordförande, Filmallians Stockholm-Mälardalen, 0708-55 26 86