Film Capital Stockholm goes Göteborg Film Festival!

Kategorier

Aniara har nordisk premiär och är nominerad i Nordic Competition
Den inre cirkeln nominerad för bästa manus.
Filmpolitiskt toppmöte med vår VD Anette Mattsson.
Seminarium om staden och filmbranschen i samarbete med White Arkitekter.
Eld & Lågor avslutningsfilm i sektionen Nordic Light.

Nordisk premiär för Aniara
Den efterlängtade filmatiseringen av Harry Martinsons Aniara i regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja får sin nordiska premiär och ingår i festivalens Nordic Competition.

Filmen belyser årets festivaltema – apokalyps. Festivalen vill undersöka hur dagens filmskapare visualiserar framtiden mot bakgrund av klimatkrisen.

Film Capital Stockholm har varit involverad i Aniara-projektet sedan start, först genom STHLM Debut i samarbete med Film Stockholm/Stockholms Läns Landsting, därefter som samproducent via Gotlands Filmfond och Stockholm film fund. Inspelningen av filmen har gjorts på Gotland, i Stockholm och Solna.

Tid och plats:
Lördag 27 januari kl. 20.00 Draken
Söndag 28 januari kl. 12.00 Draken
Måndag 29 januari kl. 18.30 Chalmers

Visning i sarkofager söndag 28 januari, måndag 29 och tisdag 30 januari
Seminarium måndag 29 januari kl. 14.00-15.30

Den inre cirkeln nominerad för bästa manus
Den politiska dramathrillern Den inre cirkeln är nominerad till Nordisk Film & TV Fond Prize för Bästa manus till TV-serie. Viaplay-originalet som har sin förlaga i Per Schlingmanns bok I maktens öga, får premiär den 22 mars på Viaplay.

Serien som är en samproduktion med Film Capital Stockholm/Gotlands Filmfond utspelar sig under Almedalsveckan i Visby. Inspelningen ägde rum på Gotland från juli till oktober i år.

I huvudrollerna ser vi Niklas Engdahl (Bonusfamiljen), Nanna Blondell (Hassel, Äkta människor) och Ebba Hultkvist Stragne (Skärgårdsdoktorn). Håkan Lindhé (30 grader i februari, Modus) är manusförfattare och regissör; Håkan Hammarén på Fundament Film producent.

Filmpolitiskt toppmöte
Film Capital Stockholms vd Anette Mattsson deltar på fredag i en paneldiskussion om SVT och filmpolitiken. Övriga medverkande: Anna Croneman (programchef drama och film SVT), Anna Serner (vd Svenska Filminstitutet), Eva Hamilton (ordförande Film & TV-producenterna), Tomas Eskilsson (strategichef Film i Väst), Ralf Ivarsson (vd Film i Skåne).

Staden och filmbranschen
Hur kan vi bygga broar mellan stadsutveckling och rörlig bild? Vilka avtryck kan film sätta i stadsbilden och hur kan filmarbetares specifika kompetenser nyttjas? Inom ramen för projektet Smart Kreativ Stad bjuder vi in kompetenser från båda branscherna för att diskutera hur filmen kan förvandla den framtida staden till en mer dynamisk och välkomnande plats, samtidigt som spännande arbetsmöjligheter uppstår för filmkreatörerna.

Ett samarbete med Film Capital Stockholm och White Arkitekter.

Tid och plats:
Lördag 26 januari 16.30-17.15
Auktionsverket Kulturarena

https://program.goteborgfilmfestival.se/events/staden-och-filmbranschen

Eld & Lågor avslutningsfilm i sektionen Nordic Light
Måns Mårlind och Björn Steins nya film är berättelsen om kampen mellan två konkurrerande nöjesparker på Djurgården i Stockholm. En bergochdalbana av färgsprakande händelser och känslor i en svindlande berättelse om rivalitet, svek och förbjuden kärlek i skuggan av andra världskriget. Se ett virvlande kärleksdrama som får Romeo & Julia att blekna och änglarna att häpna!

https://program.goteborgfilmfestival.se/events/swoon