Filmregionen satsar på långfilmsdebutanter

Kategorier

Filmregion Stockholm-Mälardalen satsar ytterligare 500 000 kr på STHLM Debut. Den utökade satsningen innebär att filmare i samtliga av Filmregionens medlemskommuner kan ansöka till STHLM Debut. Dessutom har Filmregionen som ambition att via dess nätverk av investeringsbolag toppfinansiera minst en STHLM Debut-film per år.

STHLM Debut är satsningen på långfilmsdebuterande regissörer och deras producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. Ett samarbete med Stockholms läns landsting/Filmbasen och Stockholms filmfestival. Plattformen har kommit att spela en allt viktigare roll för såväl filmen i Stockholmsregionen som på nationell nivå.

På senaste Guldbaggegalan prisbelönades två STHLM Debut-filmer som haft premiär under 2015. Förvaret av Anna Persson och Shaon Chakraborty utsågs till bästa dokumentär. Tjuvheder av Peter Grönlund tog hem hela fem baggar, bl.a. för bästa kvinnliga huvudroll (Malin Levanon) och bästa manuskript (Peter Grönlund).

I höst har inspelningen av STHLM Debut-filmen Aniara – första filmatiseringen någonsin av Harry Martinsons rymdepos – ägt rum i Stockholmsområdet och på Gotland med finansiering från Filmregionen via Gotlands Filmfond och Film Capital Stockholm.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen:
”STHLM Debut har verkligen blivit en framgångssaga. Vår utökade satsning gör det möjligt att stärka plattformen så att vi kan fånga upp de nya rösterna inom svensk film bland samtliga våra medlemskommuner. Det innebär också att vi stärker samarbetet med de andra parterna i projektet – Stockholms läns landsting och Stockholm Filmfestival”, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen som tillsammans med Film Stockholm/Filmbasen och Stockholm Filmfestival driver STHLM Debut.

”Vi tycker naturligtvis att det är väldigt bra att Filmregion Stockholm-Mälardalen går in med dessa pengar. Nu får STHLM Debut ännu större möjligheter att hjälpa spännande filmare att göra långfilmsdebut i regionen”, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen.

STHLM Debut-projekt som hittills producerats:

Förvaret
Regissörer: Anna Persson och Shaon Chakraborty. Producent Anna Weitz (RÅFilm).

Tjuvheder
Regissör: Peter Grönlund. Producenter: Frida Bargo och Mattias Nohrborg (B-Reel Films).

Aniara
Regissörer: Pella Kågerman och Hugo Lilja. Producent: Annika Rogell (för Meta Film).

Dröm vidare
Regissör: Rojda Sekersöz. Producenter: Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström (2A Film).

Trafikljusen blir blå imorgon
Regissör: Ragnhild Ekner. Producent: Tobias Jansson (Story).

Sista ansökningsdag för nästa omgång av STHLM Debut: 15 februari.

Mer information om STHLM Debut, filmerna och hur du söker: http://www.frsm.se/filminvestering-projektutveckling/sthlm-debut/
STHLM Debut är en satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen, i samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms internationella filmfestival. Huvudfinansiärer är Stockholms läns landsting och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Kontakta för mer information:
Jonas Feinberg, kommunikationschef Filmregion Stockholm-Mälardalen, 070-349 24 10

Filmregion Stockholm-Mälardalen är huvudstadsregionens produktionscentrum för film. Uppdraget är att stimulera filmproduktion och därigenom främja regionens konkurrenskraft, tillväxt och kultur.