Flera Guldbaggar till Stockholm-Mälardalen

Kategorier

Pressmeddelande, 2017-01-24
Filmregion Stockholm-Mälardalen

Bästa dokumentärfilm, Bästa klipp, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa manliga biroll, Bästa kostym. Måndagkvällens prisutdelning bjöd på en imponerande uppställning Guldbaggar till filmer som Filmregion Stockholm-Mälardalen samproducerat eller gett stöd. Om man också räknar med antalet nomineringar så blir bilden än mer tydlig: Huvudstadsregionen spelar en viktig roll för svensk film.

”Det är fantastiskt glädjande att film som vi har kunnat vara med och stötta och medverka till får ett så fint erkännande. Det stora antalet nomineringar och vinnare återspeglar vår breda satsning för att stärka filmen i huvudstadsregionen”, säger Roger Mogert, ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen och Film Capital Stockholm.

”Wow! Riktar ett stort grattis till våra Guldbaggevinnare och självklart också till dem som nominerats! Vi är oerhört stolta och glada över att ha kunnat vara en del av det här fina arbetet”, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Kvällen gick som en dans för dansdokumentären Martha & Niki. Filmen var nominerad i två kategorier och vann båda: Bästa dokumentärfilm (Tora Mkandawire Mårtens) och Bästa klipp (Tora Mkandawire Mårtens och Therese Elfström). Filmen har fått utvecklings- och produktionsstöd av Filmregionen.

Guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll gick till Maria Sundbom för rollen som Siri i Suzanne Ostens Flickan, mamman och demonerna. Samproducerad av Filmregionen via Film Capital Stockholm och Spellbound Capital. Filmen har dessutom fått stöd av Ålands landskapsregering – Åland är medlem i Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Den allvarsamma leken hade också en lysande kväll med nomineringar i hela fem kategorier – Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll, Bästa manliga biroll, Bästa kostym och Bästa scenografi. Michael Nyqvist fick en Guldbagge för Bästa manliga biroll medan Kicki Ilander för Bästa kostym.

Vi riktar också ett speciellt grattis till Moving Sweden-filmerna Min faster i Sarajevo som belönades med Guldbaggar för Bästa regi (Goran Kapetanović) och Bästa kvinnliga biroll (Sadžida Šetić).

Ett annat Moving Sweden-projekt – Baby – var nominerad för Bästa kortfilm, med manus och regi av Lovisa Sirén samt producent Siri Hjorton Wagner.

Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Film Väst. Filmregionen har varit med i samarbetet sedan starten.

Kontakta för mer information:
Jonas Feinberg, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 070-349 24 10