Första finlandssvenska långfilmen för barn

Kategorier
Mamman (Maria Salomaa) kramar dottern (Agnes Koskinen) i filmen Iris. Foto Stefan Bremer / Långfilm Productions

Regissören Ulrika Bengts långfilmsdebut Iris har beskrivits som världens första finlandssvenska långfilm för barn. Historien utspelar sig på 1890-talets Åland och i Stockholm. Flera exteriörer har spelats in i Gamla Stan. Bakom samproduktionen står bland annat Filmregion Stockholm-Mälardalen, Svenska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse och Ålands landskapsregering. Premiären äger rum på Åland och i Helsingfors i augusti 2011.

Det här är också långfilmsdebut för den unga Agnes Koskinen som spelar dottern Iris. Mamman som vill dra till Paris för att fullfölja sina konstnärsdrömmar spelas av Maria Salomaa. Du känner kanske igen henne från den av Stig Larsson regisserade TV-filmen August (2007) med manus av Peter Birro.

I övriga roller ser vi bland andra den svenske skådespelaren Magnus Krepper (Ond tro, Kommissare Winter. Vänaste landSolsidan). Manusförfattare är Annina Enckell och Mikael Wahlforss, fotograf Robert Nordström, finländsk producent Mats Långbacka (Långfilm Productions OY) och svensk co-producent Jon Lindström (Street Movies AB).

En stor del av historien äger rum på Åland men flera exteriörer — gator, torg och en innergård — spelas in i Gamla Stan i Stockholm. En kul detalj är att åländska hästar skeppades med Viking Line till Stockholm för att agera framför kameran i Gamla Stan. Scener från ett födelsedagskalas spelades också in i en lägenhet vid Mariatorget på Södermalm.

Länk till filmens hemsida med trailer