Gotlands Filmfond i ny internationell samproduktion

Lisa Möller, produktionsansvarig för Gotlands Filmfond och Filmregion Stockholm-Mälardalen:

”Vi är stolta att kunna presentera Gotlands Filmfonds första långfilmssatsning sedan fondens nystart. Sorgligt nog blåser det återigen kalla vindar över Europa. Fever at Dawn är en gripande historia som blickar tillbaka på sommaren 1945 då många överlevande från koncentrationslägren kom till Sverige och flera av dem just till Gotland.”

Sverige var ett av få länder som efter andra världskrigets slut erbjöd hjälp till överlevande från koncentrationslägren. Fever at Dawn (Feber i gryningen) är en historia baserad på autentisk brevväxling som vittnar om resolut livskraft, kärlek och medmänsklighet i skuggan av förintelsen. Filmen är angelägen och dessutom smärtsamt dagsaktuell mot bakgrund av ökad antisemitism och främlingsfientlighet i Europa, i synnerhet Ungern.

Bland flyktingarna den sommaren 1945 möter vi en ung man och en ung kvinna. Han placerades på Gotland, hon i Eksjö. Den 25-årige mannen Miklós bestämde sig för att skriva ett brev till varje ungersk flicka som hamnade i de svenska rehabiliteringslägren. Så småningom blev det en passionerad brevväxling med den unga kvinnan Lili som vårdades i Eksjö. Slutligen besökte Miklós henne där. Under besökets tre dagar förälskade de sig i varandra och i mars 1946 gifte de sig i Stockholm.

Miklós och Lili fick en son som idag är en av Ungerns främsta regissörer – Peter Gardos – som nu alltså gör en film som återger berättelsen om sina föräldrar.

Filmens regissör, Peter Gardos:

”Min mamma lever än och minns. Min pappa dog för 14 år sedan. Efter begravningen överlämnade min mamma en korrespondens till mig bestående av 108 brev. Det visade sig att dokumentationen av deras kärlek fanns bevarad i dessa brev. Alla brev skrivna på hösten och vintern 1945 finns bevarade. Jag läste breven en natt och insåg att jag i viss mån hade svenska posten att tacka för min födelse…”

Filmen är en ungersk-svensk-israelisk samproduktion. Inspelningen på Gotland äger rum i mitten av juli.

Huvudproducent är Tivoli Films från Budapest. Christer Nilson på GötaFilm är svensk samproducent liksom Gotlands Filmfond AB som ingår i Filmregion Stockholm-Mälardalen, där även Region Gotland är medlem. Filmen har även stöd av Svenska Filminstitutet. Svensk distributör är TriArt Film och filmen kommer att visas på SVT.

Kontakta för mer information:

Lisa Möller, produktionsansvarig Gotlands Filmfond/Filmregion Stockholm-Mälardalen, 0705-46 77 73
Christer Nilson, svensk samproducent GötaFilm, 0708-82 55 71