Gotlands Filmfond samproducent av Maria Wern

Gotlands Filmfond blir samproducent av TV-serien Maria Wern säsong 5 och 6 tillsammans med TV4 och produktionsbolaget Eyeworks. Inspelningarna äger rum på Gotland där också handlingen utspelar sig. En del av inspelningen görs i sommar.

Lisa Möller, produktionsansvarig för Gotlands Filmfond och Filmregion Stockholm-Mälardalen:

– Vi är väldigt glada att samproducera en TV-serie med en så tydlig koppling till Gotland. Dels att själva handlingen utspelar sig på Gotland. Dels att produktionsteamet spelar in på ön, vilket gynnar det lokala näringslivet i synnerhet hotell- och servicesektorn.

Hittills har filmatiseringen av Maria Wern byggt på författaren Anna Janssons böcker. Nytt den här omgången är att manusförfattaren Fredrik T Olsson har skrivit helt fristående historier baserat på karaktärerna för de två säsongerna.

Som tidigare har Eva Röse huvudrollen som polisen Maria Wern, hennes chef spelas av Allan Svensson.

Den tyska TV-kanalen ARD väntas visa de nya avsnitten redan våren 2015, och serien är redan såld till flera andra länder.

Fakta om tidigare säsonger av Maria Wern

Maria Wern har en stor TV-publik i Sverige och internationellt. Filmerna har visats primetime i TV4 med runt 1 miljon tittare per avsnitt. I Tyskland har varje avsnitt setts av ett genomsnitt på 3,5 miljoner tittare. Tidigare säsonger har exporterats till en lång rad länder, bl.a. Norge, Danmark, Finland, Spanien, Polen, Nederländerna, Belgien, USA, Kanada, Sydkorea, Indonesien, Kina och Indien.

Beställare är TV4 och produktionsbolag Eyeworks Scandi Fiction – exekutiv producent Erika Edman, producent Martin Söder och regissör Erik Leijonborg. Samproducent är Gotlands Filmfond AB som ingår i Filmregion Stockholm-Mälardalen, där även Region Gotland är medlem.