Gotlands filmfond i projekt med litterär gigant

Imorgon tillkännages vem som får årets Nobelpris i litteratur. Svetlana Aleksijevitj har länge varit och är även i år en av de absoluta favoriterna. Gotlandsverksamme filmaren Staffan Julén gör nu en film om en av ryska språkets främsta författare. Gotlands filmfond har beslutat att ge filmen utvecklingsstöd.

I filmen Den allra värsta lögnen är den dokumentära får vi följa den kvinnliga vitryska författaren Svetlana Aleksijevitjs nästa bokprojekt om kärlek. Filmaren Staffan Julén är verksam på Gotland och projektet med en av vår tids främsta författare skapar flera spännande möjligheter för samarbete med kulturlivet på Gotland.

Svetlana Aleksijevitj har en unik position inom det ryska språkområdet. Djupt rotad i den ryska intellektuella traditionen, men samtidigt mycket modern och kontroversiell, anses hon vara en av de främsta och mest klarsynta uttolkarna av den ryskspråkiga samtiden. Svetlana är en skarp kritiker av Putinregimens aggressiva nationalism och invasionen av Krim.

Staffan Julén har länge varit verksam som filmare, fotograf och regissör. Han har bl.a. tillsammans med Per Forsgren regisserat filmen Siri Derkert – Jag var omöjlig (2013). Staffan var också fotograf i den prisbelönta dokumentären Sista kapitlet, där Filmregion Stockholm-Mälardalen var samproducent.

Utöver att Staffan Julén är verksam på Gotland har projektet flera kopplingar till ön. Till exempel kommer scener sannolikt att spelas in med författaren på ön och det finns möjlighet för litterära arrangemang att anordnas lokalt under projektets gång.

Filmens producent är Johan Seth, Eyefeed Docs.

Gotlands filmfond AB ingår i Filmregion Stockholm-Mälardalen, regionens produktionscentrum för film, där även Region Gotland är medlem.

Tidigare utvecklingsstöd från Gotlands filmfond i år är Epifanía (regi Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia, producent Erik Hemmendorff) och Katarina Taikon (regi Lawen Mohtadi och Gellert Tamas, producent Åsa Jacobsson). Exempel på samproduktioner är Fever at Dawn (regi Péter Gárdos, svensk producent Christer Nilson) och Maria Wern (regi Erik Leijonborg, producent Martin Söder).

Kontakta för mer information:

Lisa Widén, produktionsansvarig Gotlands filmfond/Filmregion Stockholm-Mälardalen, 0705-46 77 73