Haijbyaffären blir TV-serie

Kategorier

Foto: Johan Paulin/SVT

 

I juni påbörjas inspelningen av SVT:s nya dramaserie i fyra avsnitt om den så kallade Haijbyaffären. Dramaserien berättar om den storslagna men förbjudna relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Bengt Braskered har skrivit manus. Som Kurt Haijby ses Sverrir Gudnason, just nu aktuell i Älska mig, som även den samproducerats med Film Capital Stockholm. I rollen som Gustav V ser vi den hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia.

Serien om Haijby produceras av Stella Nova Film, Lena Rehnberg, i samarbete med SVT, Film Capital Stockholm och Film i Väst.

”Vi är så glada över att vara samproducent till denna storslagna TV-serie om Kurt Haijby och den spektakulära relationen mellan honom och Gustav V. En historia som hittills, märkligt nog, inte berättats på film. Vi ser fram emot inspelning i Stockholm och premiären på SVT julen 2021.” Beata Mannheimer, verksamhetschef Film Capital Stockholm