Höstnyheter från Film Capital Stockholm

Kategorier

Premiär för tre långfilmer och en TV-serie. En lååååång rad inspelningar – inklusive en japansk TV-serie i Stockholm som kommer att ses av 20 miljoner tittare. Produktionsrabatt för film på Åland. Två nomineringar till svenska TV-priset Kristallen. Här kommer en handfull starkt lysande höstnyheter från Film Capital Stockholm.

Vi ses!

Premiärer i höst

Bergman

Den hyllade dokumentären om en av vår tids absolut största filmskapare har regisserats av Jane Magnusson. Producenter är Cecilia Nessen, Frida Bargo och Mattias Nohrborg på BRF. Det här är en samproduktion med Film Capital Stockholm fund & Gotlands Filmfond. Biopremiär 24 augusti.

 

Goliat

Team Goliat. Fredrik Heinig (BRF), Joakim Säälquist (som spelar pappan ”Roland”), Peter Grönlund (manusförfattare och regissör), Frida Bargo (producent/BRF), Mattias Nohrborg (producent/BRF) och Sebastian Ljungblad (sonen ”Kimmie”).

Talar vi om nya svenska filmskapare så är Peter Grönlund en av dem som står längst fram. Nu är han tillbaka med ännu en käftsmäll från samhällets skuggsida. Filmen som produceras av Frida Bargo och Mattias Nohrborg på BRF är en samproduktion med Film Capital Stockholm fund och Örebro läns Filminvestering. Biopremiär 5 oktober.

 

Sthlm Requiem

Ny TV-serie baserad på Kristina Ohlssons bästsäljande deckare om Fredrika Bergman. I rollerna ser vi bl.a. Liv Mjönes (All Inclusive, Den allvarsamma leken), Alexej Manvelov (Innan vi dör, Den döende detektiven) och Jonas Karlsson (Ted – för kärlekens skull, All Inclusive, Detaljer).

För regi står Karin Fahlén och Lisa Ohlin, huvudmanusförfattare är Jörgen Hjerdt och Pauline Wolff. Serien produceras av Piodor Gustafsson, Martina Stöhr och Petra Jönsson på Black Spark Film & TV/Kärnfilm i samproduktion mellan C More/TV4 och Film Capital Stockholm fund. Premiär 3 oktober på C More och sedan 17 oktober i TV4.

 

Världspremiär för Aniara på Toronto Film Festival

Filmen visas i kategorin Discovery, där nya filmskapare som gör sin första eller andra långfilm premieras. Andra regissörer vars filmer har visats i Discovery är bl.a. Christopher Nolan, Kathryn Bigelow och Joachim Trier.

Den Nobelprisbelönade författaren Harry Martinsons rymdepos Aniara publicerades för drygt 60 år sedan och har tidigare satts upp som opera, teater och översatts på en mängd olika språk men aldrig tidigare filmatiserats.

Filmen som spelats in både i Stockholm och på Gotland är skriven och regisserad av Pella Kågerman och Hugo Lilja. Producenten Annika Rogell på Meta Film Stockholm har tidigare utnämnts till Producer on the Move i Cannes 2015.

Film Capital Stockholm har varit involverad i projektet sedan start, först genom STHLM Debut i samarbete med Stockholms läns landsting, därefter som samproducent via Gotlands Filmfond och Film Capital Stockholm fund. Visningar på Toronto Film Festival: 7, 9, 11 och 15 september.

 

Millennium – The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web baseras på fjärde boken i Millennium-serien, skriven av David Lagercrantz efter originalförfattaren Stieg Larssons död. En av de största filminspelningarna i Stockholm någonsin. Svensk biopremiär 9 november.

Kristallklart

Dubbla nomineringar. Två av våra dokumentärer – Superswede och Citizen Schein – var nominerade till svenska TV-priset – KRISTALLEN 2018.

Kristallen-priset för Årets TV-drama gick till Vår tid är nu! Vi säger stort grattis till den fina Göteborgsproduktionen som även filmar i Stockholm och som vi hjälpt massor filmkommissionärt.

http://kristallen.tv/nominerade

Sommarens inspelningar

Den inre cirkeln

Intensivt karaktärsdrivet drama direkt från maktens korridorer. Den nya dramaserien i åtta delar Den inre cirkeln är fritt baserad på Per Schlingmanns politiska spänningsroman I maktens öga som blir en ny originalserie på Viaplay.

I huvudrollerna kommer vi att se Niklas Engdahl (Bonusfamiljen), Nanna Blondell (Hassel, Äkta människor) och Ebba Hultkvist Stragne (Skärgårdsdoktorn). Håkan Lindhé (30 grader i februari, Modus) är manusförfattare och regissör; Håkan Hammarén på Fundament Film producent.

En samproduktion med Film Capital Stockholm/Gotlands Filmfond. Inspelningen startade under Almedalsveckan och pågår till oktober på Gotland.

Premiär under 2019 över hela Norden på Viaplay.

 

Tarkovskij om Tarkovskij

Med fokus på Gotland. Andrej Tarkovskij Jr. med team spelar in film på Gotland, juli 2018.

I juli var det inspelning på Gotland av en dokumentärfilm om den ryske stjärnregissören Andrej Tarkovskij. Den legendariske regissören spelade in sin sista film Offret (1988) på just Gotland. Nu gör sonen, Andrej Tarkovskij Jr., en dokumentärfilm med återbesök på inspelningsplatserna i sin fars fotspår på ön. En samproduktion med Film Capital Stockholm/Gotlands Filmfond. Sommarens inspelning uppmärksammades med en stor artikel i DN Kultur.

 

Bergman Island

Klappat! Inspelningen är i full gång. Den här filmen om Ingmar Bergmans Fårö regisseras av ett av de främsta namnen inom europeisk independentfilm, den franska regissören Mia Hansen-Løve. Filmen är inspirerad av Fårö, har manus skrivet på Fårö och inspelningen äger rum på en lång rad platser på Fårö. Filmen samproduceras av Film Capital Stockholm genom Gotlands Filmfond som också givit filmen stöd.

 

Dröm

Fyra ungdomar upptäcker att de drömmer sin framtid. Den nya dramaserien för SVT riktar sig till ungdomar men är för alla. Amir Chamdin regisserar. Bland skådespelarna finner vi bl.a. David Nzinga (Svartsjön, Måste gitt), Malin Crepin (Nobels testamente) och Frida Gustavsson (Eld & Lågor, Arne Dahl).

Serien har 40 dagars inspelning på Gotland, cirka 40 personer i teamet plus 20 skådespelare. Planerad premiär på SVT 2019. En samproduktion med Film Capital Stockholm/Gotlands Filmfond.

Fler aktuella inspelningar i regionen

Japansk storproduktion i Stockholm. TV-dramaserie om den japanske maratonlöparen som försvann och hittades i en villaträdgård i Sollentuna där han fick saft och bullar. Det var 1912. I dagarna har det varit ett stort japanskt filmteam i stan som spelar in en dramaserie om den legendariska händelsen. Filmkommissionär Mia Uddgren har hjälpt till och säkerställt att ingen springer vilse den här gången. Förväntad publiksiffra på japansk TV: 20 miljoner.

 

Inspelningen fick brett medialt genomslag – nationellt, regionalt, lokalt, kultur och sport:

svt.se
sverigesradio.se
SvD.se
Lokaltidningen mitti.se

 

Och ännu fler inspelningar…

•    Sveriges första Netflix-serie, Störst av allt, baserad på boken med samma namn.
•    Bonusfamiljen är igång och filmar igen i Sundbyberg.
•    Tomas Alfredssons nya version av Jönssonligan. Inspelningen görs i augusti-september. Produktionsbolaget är FLX, i likhet med de två nyss nämnda inspelningsaktuella produktionerna.
•    SVT-serien av Jonas Gardell med titeln De dagar som blommorna blommar. Regi Simon Kaijser. I rollerna bl.a. Eva Röse, Johan Rheborg och Rebecka Hemse. Premiär julhelgen 2018.
•    40-talsdramat The Spy spelade in i Stockholm i juli. B-reel är samproducenter och Jens Jonsson regissör. I rollerna ser vi bl.a. Rolf Lassgård och Johan Widerberg.
•    I augusti och några dagar in i september pågår en stor inspelning i Köping av TV-dramaserien Kronvittnet. Holländska Strix producerar.

Nu införs 50 procents produktionsrabatt på Åland

Magiskt vacker skärgårdsmiljö. Bilden är från Sälskär på västra Åland. Foto: Visit Åland / Tiina Tahvanainen.

Åland är sedan flera år medlem i Film Capital Stockholm. Producenter som vill filma på Åland har möjlighet att ansöka om stöd från Ålands kulturdelegation, en myndighet som lyder under den åländska regeringen. Stödet är en toppfinansiering på några procent av filmens totala budget. Då ansökningarna behandlas tittar man bland annat på hur inspelningen gagnar det åländska samhället och näringslivet, hur Åland lyfts fram i filmen och hur produktionsbolaget förhåller sig till hållbarhet och ”Green production”.

Nu har den som beviljats stöd också rätt till en produktionsrabatt på 50 procent för kostnader för teamets logi och catering och för på förhand avtalade resor till, på och från Åland.

Stöd kan sökas av registrerat filmproduktionsbolag. Produktionen ska ha en färdig finansiering om minst 65 % av de totala kostnaderna. Stöd kan beviljas som en toppfinansiering på högst 5–10 % av godtagbara kostnader, maximalt 100 000 euro. Här gäller principen ”först till kvarn”.

Läs mer filmcapitalstockholm.se

Scandinavian Debut Pitch

Solrosor för Bränder. Jerry Carlsson och Anette Sidor på filmfestivalen i Haugesund.

Två STHLM-Debut-projekt deltog i Scandinavian Debut Pitch under filmfestivalen i Haugesund: Biodlaren av Marcus Karlsson (manus, regi) och Julia Schacht (skådespelare) samt Bränder av Jerry Carlsson (manus, regi) och Anette Sidor (producent). Ytterligare en svensk regissör Julia Lindström, pitchade projektet Daddy’s Girl tillsammans med manusförfattaren Amy Black Ndjay.

Pitchjuryn bestod av Cia Edström (Nordic Film Market/GIFF) Satu Elo (EAVE) och Wendy Mitchel (Screen International). Pitchpriset på 50 000 NOK togs hem av projektet Wolf Wolf / Ulv Ulv av Jon Vatne (regi) och Gudrun Austli (manus, producent).

Seminariet, som modererades av Beata Mannheimer (Film Capital Stockholm), är ett samarbete mellan talangprogrammen FilmLab Norway, Producing People, STHLM Debut samt Mediefabrikken, Film i Skåne, BoostHbg, Filmbasen/Film Stockholm and Film Capital Stockholm i samarbete med FilmFyn, Svenska Filminstitutet och New Nordic Films.