I dagarna startar inspelningen av filmatiseringen av Aniara!

Kategorier

Harry Martinsons rymdepos Aniara blir film. Bakom filmen står produktionsbolaget Meta Film Stockholm med bland annat finansiering från Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond. Filmen som spelas in i Stockholm och på Gotland distribueras av SF Studios. Den Nobelprisbelönade författaren Harry Martinsons Aniara publicerades för exakt 60 år sedan och har tidigare satts upp som opera, teater och översatts på en mängd olika språk men aldrig tidigare filmatiserats.

Den här filmen började som ett STHLM Debut-projekt. STHLM Debut är en satsning på långfilmsdebuterande regissörer och deras producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. Ett samarbete mellan Filmregionen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms Internationella Filmfestival.
Producent Annika Rogell:
– Det är väldigt spännande att pusha igång inspelningen och se hur visionen blir till verklighet, med ett fantastiskt team och cast.
Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen som ansvarar för både Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond:
– Vi är oerhört stolta över att vara med på den här resan sedan tidigt utvecklingsskede. Först genom STHLM Debut, i samarbete med Film Stockholm/Stockholms läns landsting. Därefter som samproducenter genom Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond. Det här är ett lysande exempel på att när vi samarbetar i den här regionen så gynnar vi ny spännande filmproduktion!
Jenny Stjernströmer Björk, Chief Content Officer, SF Studios:
– Vi är stolta över att distribuera Pella Kågermans och Hugo Liljas regidebut och glada över samarbetet med Meta Film Stockholm även på den svenska marknaden. Med en modern blick på Harry Martinsons diktepos är vi övertygade om att filmatiseringen av Aniara sätter fokus på några av vår tids viktigaste frågor.
Aniara har närmast kuslig aktualitet. I handlingen har miljöförstörelse och klimatförändringar gjort jorden obebolig. Mänskligheten tvingas emigrera. Rymdskeppet på väg till Mars kommer ur kurs. Långsamt går det upp för passagerarna att de aldrig kommer att kunna vända tillbaka.
Pella Kågerman och Hugo Lilja långfilmsdebuterar som regissörer. Pella Kågerman är utbildad på Kungliga Konsthögskolan och Hugo Lilja vid Dramatiska Institutet. De har arbetat tillsammans sedan 2009. Tillsammans skrev de Hugo Liljas examensfilm Återfödelsen (2010) som prisbelönades vid bl.a. Berlinale, Stockholms filmfestival och Clermont-Ferrand samt har regisserat kortfilmerna En dag på landet (2010) och Supportern (2011).
Producenten Annika Rogell utnämndes till Producer on the Move i Cannes 2015. Hennes långfilmer är kritikerrosade internationella succéer: Kiki, Min lilla syster, Concerning Violence och The Black Power Mixtape, som visats på bl.a. Sundance, Berlinale och Cannes, samt vunnit priser såsom Crystal Bear, Dragon Award, Teddy Awards och flertal Guldbaggar.
Foto av Sophie Winqvist Loggins, DFF. Medverkande skådespelare är Emelie Jonsson, Bianca Cruzeiro, Anneli Martini, Emma Broomé, Arvin Kananian, Peter Carlberg, Dakota Trancher Williams och Jennie Silverhjelm med flera. Meta Louise Foldager Sørensen är exekutiv producent.
Aniara är producerad av Meta Film Stockholm i samproduktion med Vice, Viaplay, Ljud & Bildmedia samt Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med Gotlands Filmfond och Film Capital Stockholm. Med stöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Sveriges Television, Kreativa Europa Media programme och STHLM Debut. Filmen distribueras av SF Studios.

Kontakta för mer information:
Presskontakt Filmregionen: Jonas Feinberg, kommunikationschef, 070-349 24 10
Presskontakt SF Studios: Helena Stenberg, presschef, 070-620 35 32, helena.stenberg@sfstudios.se