Inbjudan till invigning och vernissage: Ny plattform för konst i Stockholm City

Kategorier

Djurberg2

Nathalie Djurberg och Hans Berg skapar ljus och rörelse på Brunkebergstorg

På söndag invigs en ny plattform för konstinstallationer vid Brunkebergs torg. En av Stockholms innerstads mest centrala platser – och länge en av de mest undanskymda – får nytt liv när betongväggen på Kulturhusets baksida blir en yta för rörlig bild. I en första etapp på sex veckor projiceras en film av uppmärksammade konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg.

Dag: Söndag 29 januari

Tid: Vernissage kl. 16–18, invigning kl. 16.30.
Visningsperiod: 29 januari–12 mars, kl. 16–24
Plats: Beridarbansgatan, vid passagen under Kulturhuset med vägg mot det lilla torget framför Stadsteaterns sceningång
Invigningstalare: Kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst och Anette Mattsson, vd Filmregion Stockholm-Mälardalen

Initiativet, ”Next Stop Brunkebergstorg”, genomförs i samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen genom projektet Smart Kreativ Stad. Syftet är att skapa en semipermanent plats för rörlig bild och ljud i staden, en plats där skiftande konstprojekt kan visas under en längre period. En sådan plats kan bli en experimentell plattform som bjuder in till nya perspektiv och dialog kring samtida konst i det offentliga rummet.

– Nathalie Djurberg och Hans Bergs verk kommer sannolikt överraska många på en plats där de inte förväntat sig att möta konst. Detta samtidigt som konsten lär locka nya människor till platsen. Jag är mycket förväntansfull inför såväl verket som människors reaktioner av detsamma, säger Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsråd i Stockholms stad samt ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

”Next Stop Brunkebergstorg” är indelat i tre etapper där den första ska ses som ett pilotprojekt som om det faller väl ut ska följas av ytterligare två. Etapp 1 med konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg i januari–mars 2017 sammanfaller med Liljevalchs Vårsalong som också finns vid Brunkebergstorg. Etapp 2 planeras för oktober–november 2017 och etapp 3 i februari–mars 2018.

– Rörlig konst i det offentliga rummet är ett utmärkt sätt att introducera samtidskonst för en publik som har svårt att hitta in i en konsthall. Med Nathalie Djurberg och Hans Berg på Brunkebergstorg lägger vi den konstnärliga ribban högt, och jag ser fram emot vad som kan komma i framtiden, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

– Oerhört spännande att se hur vårt projekt Smart Kreativ Stad öppnar upp för nya perspektiv och samarbeten. En stor grå betongvägg får nytt liv mitt i city. Ett möte, en ny kontaktyta mellan staden och den rörliga bilden, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Nathalie Djurberg (f. 1978) och Hans Berg (f. 1978) är bland Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer. Den Berlinbaserade konstnärsduons filmer med animerade lerfigurer och technoinfluerad musik visar oss fantastiska och surrealistiska världar som väcker känslor och tankar och som har kapacitet att beröra över gränser.

För ”Next Stop Brunkebergstorg” har konstnärerna gjort en komposition av tidigare verk. Filmvisningen på väggen vid Brunkebergstorg är första gången duon visas separat i Stockholm på mer än ett decennium.

Kontakta för mer information:
Frida Cornell, projektledare Stockholm konst, 08-508 31 336, frida.cornell@stockholm.se
Jonas Feinberg, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 070-349 24 10

Smart Kreativ Stad är ett stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsregionen 2015–2020 med fokus på rörlig bild och digitala medier. Projektet drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med medlemmar och partner inom ett brett spektrum av branscher.

Stockholm konst arbetar för och med stockholmarnas egen konst.
smartkreativstad.frsm.se
www.stockholmkonst.se

Bilden ovan: Tidigare verk av Nathalie Djurberg och Hans Berg.