Ingrid Bergman erövrar världen — igen!

Bild_Ingrid Bergman_nyhet

Firandet av Ingrid Bergman hundraårsminne övergår nu till en mer intensiv fas. Efter världspremiären av Stig Björkmans film Jag är Ingrid på Cannes filmfestival visas hennes filmer på nytt över hela världen. Åtta av hennes svenska långfilmer och två kortfilmer är nu digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet.

Stina Gardell på Stockholmsbaserade Mantaray Film har producerat filmen i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR. Med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF/ARTE, YLE och Konstnärsnämnden.

Svenska Filminstitutet har panorerat horisonten och gjort en sammanställning av vad som är på gång, från Fårö till Shanghai.

Ingrid Bergman stod i fokus under Bergmanveckan på Fårö där flera filmarbetare, till exempel filmklipparen Sylvia Ingemarsdotter och ljud- och filmmixaren  Owe Svensson, som båda var med under inspelningen av Höstsonaten, berättade om den och hennes samarbete med Ingmar Bergman.

Ulrika Knutson föreläste nyligen om Ingrid Bergman som prefeministisk ikon i Shanghai och en repris av föreläsningen ägde rum i dag på Fårö.

På Strandverket i Marstrand visas just nu utställningen The Rise and Fall and Rise of Ingrid Bergman.

Lördag den 27 juni invigdes Il Cinema Ritrovato i Bologna, en av de viktigaste arkivfilmfestivalerna i världen. Varje dag visades där en Ingrid Bergman-film. Isabella Rossellini var på plats och även Sveriges ambassadör i Italien, Ruth Jacoby. Flera av filmerna  kommer från Filminstitutets arkiv.

Under sommaren visades så gott som samtliga av hennes filmer på Le Cinémathèque française i Paris. Isabella Rossellini gästade franska cinemateket och den 9 juli föreläste filmarkivets chef Jon Wengström om några kortfilmsrariteter med Ingrid Bergman. (Finns några på Filmarkivet.se). Även på American Film Institute i Silver Springs, på Toronto filmfestival och på flera platser i USA visas filmer med henne. Och under året visas de digitalt restaurerade filmerna på biografer runtom i Sverige och i övriga Europa, förutom på nämnda platsaer, uppmärksammas Ingrid Bergman också med retrospektiver på festivaler och cinematek i bland annat i Hamburg, München, Lissabon och Helsingfors.

Cinemateket
På självaste hundraårsdagen, lördagen den 29 augusti, hyllas Ingrid Bergman i Filmhuset. Då visas en av hennes mest kända svenska filmer, En kvinnas ansikte med fri entré och födelsedagsbubbel. Dagen efter firar man Ingrid Bergman på Filmstaden Råsunda.
Hundraårsjubiléet sker i samarbete med Svensk Filmindustri som under hösten släpper en ny dvd-box med flera av Ingrid Bergmans svenska filmer.

Under augusti och september visas en kalvalkad av hennes filmer i Stockholm, Göteborg och Malmö, bland andra milstolparna Casablanca och Höstsonaten. Dessutom kommer Stig Björkman att visa Ingrid Bergmans egna filmer, som inte rymdes i Jag är Ingrid, under Länge leve filmen!-helgen 26-27 september i Filmhuset.

I september i Vitabergsparken i Stockholm i september kommer Ingrid Bergmans Intermezzo att kunna ses på stor duk. Det är ett samarbete mellan Parkteatern och Filminstitutets digitaliseringsprojekt.

Dessutom kommer nya böcker om Ingrid Bergman både på tyska och franska.

Stig Björkmans av många emotsedda dokumentärfilm Jag är Ingrid kommer att ha premiär på många biografer i landet dagen innan Ingrid Bergmans hundraårsdag, fredagen den 28 augusti.