Ingrid Bergman till Filmfestivalen i Cannes

På måndagkvällen meddelade Filmfestivalen i Cannes att filmen om Ingrid Bergman kommer att visas på festivalen i kategorin Cannes Classic. Men inte nog med det! Ingrid Bergman kommer även att vara affischmotivet på årets upplaga av världens främsta filmfestival.

Den 29 augusti 2015 skulle en av Hollywoods mest mytomspunna skådespelerskor, Ingrid Bergman, ha fyllt 100 år. Firandet inleds redan i maj, då Cannes filmfestival tillägnar henne en hel sektion och dessutom festivalens officiella affisch samt har världspremiär för Stig Björkmans film JAG ÄR INGRID som ger liv åt den skatt av eget material som Ingrid Bergman själv filmade. Resultatet är en unik dokumentär om historien bakom ett av världens mest kända ansikten. Medverkar i filmen gör Ingrid Bergmans fyra barn – Isabella, Roberto och Ingrid ”Isotta” Rossellini och Pia Lindström. Samt Sigourney Weaver, Liv Ullmann med flera. Den 28 augusti 2015 har JAG ÄR INGRID svensk biopremiär.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen:

– Det är enormt glädjande att Ingrid Bergman och filmen om henne kommer att stå i fokus på världens främsta filmfestival. Filmen är ett personligt och unikt porträtt av en av vår tids mest legendariska skådespelerskor. Vi är stolta och glada över att kunna vara en del av en så fantastisk dokumentär – en pärla med global glans. Här vi ser vi också att Stockholmsregionen har en gnistrande filmhistoria, vilket får upp ögonen för en fortsatt filmhistoria. Stockholm-Mälarregionen är på den internationella filmkartan!

Ingrid Bergmans röst i filmen görs av Sveriges kanske allra mest etablerade skådespelerska i Hollywood idag, Alicia Vikander. Musiken har komponerats av Michael Nyman (Pianot) och Eva Dahlgren, vilken också står för b-foto.

Stina Gardell på Stockholmsbaserade Mantaray Film har producerat filmen i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR. Med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF/ARTE, YLE och Konstnärsnämnden.

Läs mer på: www.festival-cannes.fr/en/article/61281.html