Morgondagens långfilmsregissörer är här!

Kategorier

På senaste Guldbaggegalan prisbelönades båda de STHLM Debut-filmer som haft premiär under året, Förvaret och Tjuvheder. Det visar tydligt vilken betydelse programmet STHLM Debut har för filmen i Sverige. Nu är det klart vilka fem projekt som har valts ut till årets omgång.

BRÄNDER – av Jerry Carlsson. Producent: Anette Sidor.

Jerry Carlsson examinerades från Akademin Valand 2014. Hans prisbelönade kortfilmer har visats på flera internationella filmfestivaler, bl.a. Locarno Film Festival och Tribeca Film Festival.

DRÖM VIDARE – av Rojda Sekersöz. Producenter: Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström.

Rojda Sekersöz är utbildad filmregissör från Stockholms Dramatiska Högskola och har varit en del av nätverket runt Filmbasen sedan unga år. Hon är en del av det politiska nätverket Revolution Poetry. Hon har också deltagit i Film Stockholms/Filmbasens program Pure Fiction.

SULIE – av Ahmed Abdullahi. Producent: Isabella Rodriguez och Mathilde Dedye.

Ahmed Abdullahi, född i Somalia, kom till Sverige 1992. Han har studerat på Sundbybergs folkhögskola och Dramatiska Institutet, och gått regilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2015 blev hans examensfilm Francis en av sju som nominerades till en student-Oscar för bästa utländska kortfilm. Samma år fick han priset till Jon Fjeldstads minne på STOCKmotion filmfestival.

SYSTERLAND – av Anna Zackrisson. Producent: Frida Bargo.

Anna Zackrisson regisserade julkalendern Piratskattens hemlighet 2014 och den prisbelönade SVT-serien Dockäventyren. Hon har också regisserat kortfilmerna Headphone Silence och Slaktarens vals som visats på festivaler som GIFF, Nordisk Panorama och Pixel samt i SVT. Hon har också deltagit i Film Stockholms/Filmbasens program Pure Fiction.

TRAFIKLJUSEN BLIR BLÅ IMORGON – av Ragnhild Ekner. Producenter: Tobias Janson och Mia Engberg.

Ragnhild Ekner har studerat dokumentärfilm på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har bland annat gjort kortfilmerna Kenta, Oss och finska romerna och Ragnhild 2002 Martin 2012.

STHLM Debut är en satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen, i samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms internationella filmfestival. Huvudfinansiär är Stockholms läns landsting.