Moving Sweden förlängs och breddas till TV-serier

Den framgångsrika satsningen Moving Sweden förlängs till 2016 ut. Det innebär 10 nya miljoner. Nytt är också att det, för första gången, blir möjligt att söka stöd för korta TV-serier.

Nyheten meddelades på en presskonferens på Nordisk Panorama i Malmö. Moving Sweden skulle egentligen ha slutat april 2016 men fortsätter nu alltså hela nästa år. Att projektets ramar utvecklas till att även innefatta stöd till TV-serier i kortformat är något av en milstolpe. Det är det första produktionsstödet från Filminstitutet som går till TV-serier (utvecklingsstöd kan dock sökas redan idag).

– Jag ser fram emot många starka och nyskapande kortserie-idéer från både nya och etablerade modiga filmare i världsklass! Moving Sweden ger nya möjligheter till berättande. Vi hoppas att filmarna tar chansen att utmana och överraska oss, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

– Talangutveckling är ett av flera fundament som krävs för att fortsätta svensk dramas internationella framgångar. Därför känns det extra bra att vi och Filminstitutet nu breddar satsningen Moving Sweden till att även gälla serier, säger Christian Wikander, programchef SVT Drama Stockholm.

– Det är härligt att Moving Sweden nu även kan ge stöd till korta tv-serier. Det ligger helt rätt i tiden och det ska bli spännande att se vad det finns för historier som väntar på att bli berättade, säger Beata Mannheimer, projektutvecklare på Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Moving Sweden har inneburit stora framgångar för filmer som Gerilla av Anders Hazelius som får biodistribution via Cinemateket i Norge, och Kung Fury av David Sandberg som nått över 20 miljoner träffar på YouTube, gjort succé på SVT Play och kom till tävlan i Cannes, sektionen Directors Fortnight.

Hittills har arton filmer fått stöd inom Moving Sweden och de sju första visades i Sveriges Television sommaren 2015. Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film Väst.

Se film om Moving Sweden.

Läs mer om Moving Sweden och hur du ansöker om stöd.

logo_movingsweden