Några av Sveriges bästa dokumentärfilmer

Kategorier
I helgen var det prisutdelning på Tempo dokumentärfestival — Sveriges största festival för dokumentärfilm, som Filmregion Stockholm-Mälardalen samarbetar med. Här kan du läsa om vilka filmer som fick pris.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD 2011 går till VODKAFABRIKEN av Jerzy SladkowskiJuryns motivering: En skarpt gestaltad och konsekvent regisserad dokumentär om kärlek, ansvar och drömmar. Prissumman är 75 000 kr och delas ut av Svenska Filminstitutet och Stockholms Stad. Priset går till regissören för bästa dokumentärfilm.

TEMPO SHORT AWARD 2011 går till DAGAR EMELLAN av Erik Bäfving

Juryns motivering: En film som är tidlös och existentiell på djupet trots sitt korta format. Om ett liv som stoppas och börjar igen när huvudpersonen slutligen lyckas bryta total ensamhet och alienation. En hoppfull och intensiv uppgörelse i ljud och bild – avskalad och vacker men aldrig ytlig. Prissumman på 25 000 kr delas ut av Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

NEW DOC 2011 går till POETEN I ELEFANTHUSET av Anna Juhlin
Juryns motivering: För ett porträtt fullt av liv och lust, som inspirerar och gläntar på dörren till ett förflutet man nyfiket vill vara en del av tack vare filmarens personliga öga och kärleksfulla relation. Vi vill med detta pris uppmuntra denna unga filmare att tro på sin blick för det dokumentära uttrycket och på sin historia, där inte bara språk och ord, utan även bilder kan bli till poesi.

Priset delas ut av Filmbasen/Film Stockholm och består av 50 000 kr, varav 25 000 kr i teknik. Det ges till en lovande oetablerad stockholmsfilmare.

NEW DOC Special Mention 2011 går till DEN SKA HETA GANGSTERFILMEN av Joanna Karlberg och Joanna Nordahl.

Juryns motivering: Juryn vill ge ett särskilt omnämnande till en film med ögonblick av dokumentär kongenialitet, där regissörerna har vågat stanna i det lilla och vila i situationen för att berätta om något stort.

TEMPO PITCH 2011 går till Malmberget av Alexander Rynéus och Per Eriksson
Juryns motivering: Tempo Pitch 2011 går till en bokstavligt talat vibrerande berättelse om en hotad plats där människornas väntan på den stora smällen står i centrum. Med en närvarande blick och ett utsökt foto visar teamet bakom filmen prov på både erfarenhet och ung, gruvligt lovande talang. Prissumman på 75 000 kr och ges som samproduktionsmedel av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

TEMPO RADIO AWARD går till ELLA PETERSSON; MOSKVA
Juryns motivering: ELLA PETERSSON; MOSKVA är ett lekfullt och samtidigt elegant program. Ella Peterson har ett personligt tilltal och tar med lyssnaren på en resa som hela tiden överraskar och förvånar. Det är ett program gjort av en tonsäker kompositör som lyckas berätta en historia på flera plan. Det är berättelser om människor, både i vardagen och på en storpolitisk spelplan. Ella Peterson lyckas med det som få andra radiomakare gör, ta oss i handen och visa upp världen med all dess motsägelser och komplexitet. Priset består av 10 00 kr och delas ut av Sveriges Radio till bästa radiodokumentär.

SHORT DOX: RADIO går till GÅ I IDE av Shafik Muwanga
Juryns motivering: För charm, skön rytm, humor och personligt tilltal. Shafik Muwanga lyckas i ”Gå i ide” förmedla stor värme i det becksvarta mörkret.Prissumman på 5 000 kr går till den mest kreativa och utmanande radiodokumentären under 3 minuter.

SUSANNE BJÖRKMAN-STIPENDIET 2011 går till Martin Ezpeleta för P3-dokumentären ”Terrorbomberna i Köpenhamn”, en historia om passion, hämnd och försoning. Motivering: För levande ögonblicksbilder som ger lyssnaren känslan av ett starkt nu. För en berättarteknik som gör det lätt att följa med och svårt att sluta lyssna. För konsten att föra processen ytterligare ett steg framåt och därigenom synliggöra något nytt. Stipendiet på 35 000 kr delas ut av Sveriges Radio och går till en dokumentärmakare som arbetar i Susanne Björkmans anda.

LENA HELLMAN-STIPENDIET 2011 går till Rebecka Rasmusson Motivering: Rebecka Rasmusson får stipendiet för att hon ”Med filmer fulla av förtroende och respekt låter modiga människor inspirera oss till att följa vår sanna natur.Stipendiet på 7 000 kr delas ut av Lena Hellmans minnesfond och ges till kvinnliga filmare som arbetar i dokumentärfilmarens Lena Hellmans anda.