NY FILM OCH TV-SERIE OM INGMAR BERGMAN

Produktionsbolaget B-reel står i startgroparna att producera en långfilm och TV-serie i tre delar om Ingmar Bergmans liv och konstnärskap. Ambitionen är att filmen med arbetstiteln BERGMAN kommer att ha världspremiär i Cannes 2018, samma år som filmskaparen skulle ha fyllt 100 år.

Filmen och TV-serien kommer att innehålla unikt arkivmaterial, nya intervjuer av personer som stod regissören nära, och bl.a. göra ett försök att beskriva hur Bergmans privata liv avspeglade sig i hans film- och teaterskapande.

Filmens och TV-seriens regissör, Jane Magnusson:

– Just nu försöker jag kartlägga vem som inspirerade vad, i vilka filmer. Det är mycket post-it lappar och ett helt nystan med trådar som kopplar samman allt. Bergman gjorde ju så oerhört mycket.

Producenter är Mattias Nohrborg, Fredrik Heinig och Cecilia Nessen. Det blir den första filmen efter Bergmans bortgång som tar ett helhetsgrepp om såväl personen som konstnären Ingmar Bergman.

Filmregion Stockholm-Mälardalen är i slutförhandlingar med produktionen genom både Gotlands Filmfond och Film Capital Stockholm.  Gotland har en stark anknytning till Bergman, bl.a. mot bakgrund av att Gotland med Fårö spelade en nyckelroll i Bergmans liv. Regissören Jane Magnusson har tidigare gjort bl.a. TRESPASSING BERGMAN och BERGMANS VIDEO, där Gotlands Filmfond också var samproducent.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen och vice ordförande i Gotlands Filmfond:

– Det här är ett projekt som det känns fantastiskt att vara med och förverkliga. Med fokus på en av vår tids främsta filmskapare är det en lysande påminnelse om den unika filmhistoria som vi har i vår region med platser som haft stor betydelse för Bergman, inte minst Gotland/Fårö, Stockholm och Filmstaden i Råsunda.

Produktionsbolaget B-reel har tidigare producerat bl.a. den hyllade och publikt framgångsrika dokumentärfilmen om Olof Palme, PALME, i regi av Maud Nycander och Kristina Lindström, GENTLEMEN av Mikael Marcimain samt den Guldbaggepepprade TJUVHEDER av Peter Grönlund.

Biopremiären av långfilmen planeras till augusti 2018, helst samtidigt över hela världen.  TV-seriens premiär planeras till julen 2018.