Nyköping ny aktör i regionalt filmsamarbete

Kategorier
Nyköping går in som medlem i Filmregion Stockholm-Mälardalen. Sörmlandskommunen blir en del av det regionala samarbetet med fokus på internationell marknadsföring och förenkling av filminspelningar.

Anders Ekegren, ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen:- Vi är väldigt glada över att Nyköping blir medlem. Kommunen har redan betydande erfarenhet av europeisk filmproduktion, som vi kan hjälpa till att utveckla. Nyköping kan erbjuda spännande och vackra miljöer och ligger bra till i regionen. Nyköpings erfarenhet av den tyska TV-serien Inga Lindström gör att kommunen har en naturlig roll att spela i vår gemensamma filmregion.

Ann-Margreth Karlsson, chef för Näringsliv och tillväxt, Nyköpings kommun:

– Det är viktigt att få filmproduktion till Nyköping för att på detta sätt marknadsföra kommunen. Film skapar också tillväxt i flera led. Under själva produktionen får hotell och restauranger en ökad omsättning. Är produktionen dessutom framgångsrik så innebär det närmast oslagbar marknadsföring för kommunen som resmål. Det har vi kunnat se inte minst i samband med den tyska TV-serien Inga Lindström som i stor utsträckning spelats in i Nyköping.

Bakgrund
Nyköping har sedan tidigare positionerat sig på den europeiska filmkartan i samband med den tyska TV-serien Inga Lindström, som med den sörmländska småstadsidyllen som fond sänds för en mångmiljonpublik i Tyskland.

Filmregion Stockholm-Mälardalen (FRSM) är ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för att stimulera filmproduktion och audiovisuell industri i regionen. Därigenom vill FRSM öka Mälardalens synlighet och konkurrenskraft.

Medlemmar i Filmregion Stockholm-Mälardalen är sedan tidigare Botkyrka kommun, Nynäshamns kommun, Regionförbundet Örebro/Filmpol Mitt, Solna stad, Stockholms stad och branschens intresseförening Filmallians Stockholm-Mälardalen (FAS).

Organisationen har redan varit involverad i flera filmproduktioner (se bilaga).

Kontakta för mer information:

Anders Ekegren, ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen, 070-605 24 18
Ann-Margreth Karlsson, chef för Näringsliv och tillväxt, Nyköpings kommun,073-773 76 78