Popup Cinema

Kategorier

Pop-up_cinema_FB_wallpost

Här kan du uppleva Popup Cinema under sommaren

Öppen biovisning för ungdomar i Rinkeby-Kista. Stockholms första cykelbio. Två magiska filmkvällar på Lappskärsbergets amfiteater! Minifilmfestival i Gröndalsviken. Visning av tidernas bästa road movie på Lilla Essingen med utsikt mot Mälaren. Film i seglen på skeppet Havheld vid Galärparken på Djurgården. Nu öppnas Stockholmsområdet upp med gratis popup-biovisningar på en mängd platser.

Upplevelser och möten mellan människor ska vara enkelt i stadsrummet. Nu rullar ett samarbetsprojekt igång som öppnar upp för både nya sätt att se på film i staden och nya perspektiv på det offentliga rummet. Såväl kända som glömda platser får en ny roll och nytt liv i stadsbilden.

Filmregion Stockholm-Mälardalen har initierat satsningen tillsammans med filmavdelningen vid Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm konst samt flera distributörer, däribland Nonstop Entertainment, NjutaFilms, TriArt Film och Studio S. I bred samverkan vill vi underlätta för människor att förverkliga sina kreativa idéer i stadsrummet.

En experimentell mobil popupbio-salong har utvecklats och byggts i samarbete med studenter på KTH Arkitektur Studio 9.

Vi är otroligt glada över alla spännande popupbio-ansökningar vi tagit emot efter vår utlysning. Totalt fick vi in 31 ansökningar, och har möjlighet att bevilja stöd och filmutrustning till 14 av dessa projekt. Vi gratulerar samtliga arrangörer som får anordna sina drömmars popupbio i Stockholm i sommar! Se hela programmet nedan!

Obs! Programmet, såsom datum och tider, kan komma att ändras. För exakt info, håll utkik i varje filmvisnings Facebookevent. Fri entré!

JORDBRO POPUPBIO

Lakeside, ett kulturhus för unga med verksamheter som film, dans, konst och musik mm. förvandlar under en dag Jordbro torg till ett glammigt utomhusvardagsrum pyntat med palmer, ljusslingor, ljuslyktor, färgglada band och tyger som fladdrar i vinden dit alla – från farmor till lillebror och alla däremellan – är välkomna för att umgås och uppleva närproducerad film av lokala filmskapare från Jordbro.

PLATS: Hurtigs Torg, Jordbro
DATUM: Onsdag 22 juni 2016
TID: 19.00–23.00
FILM: Närproducerade kortfilmer av filmskapare från Jordbro. Även stumfilmsvisning med livemusik, The General av och med Buster Keaton.

Mer info på: https://www.facebook.com/events/232270507159229

LAPPIS NORTHERN NIGHTS

Under två magiska filmkvällar i Lappkärrsbergets amfiteater visas pärlor från igår och idag. Evenemanget anordnas av, och riktar sig till boende i närliggande studentområdet Lappis. Det är också ett tillfälle för många utbytesstudenter att ta med sig ett sista minne från sitt år i Stockholm. Mat och dryck finns till försäljning till schyssta priser. Cash eller swish!

PLATS: Lappkärrsbergets Amfiteater, Stora Skuggans väg 28, T-bana Universitetet.
DATUM: 23 och 24 juni
TID/FILM: 23/6 Kl. 20.00 – BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (visning börjar c:a 21)
24/6 20.00 – WILD TALES (visning börjar c:a 21.00) Visningen följs av midsommarfest med DJ.

Mer info 23 juni: https://www.facebook.com/events/1578159695816064/

Mer info 24 juni: https://www.facebook.com/events/1802604216640676/

FILMKVÄLL PÅ SKEPPET HAVHELD

Under en varm sommarkväll den i juli drar vi upp storseglet på det vackra träskeppet Havheld som ligger förtöjt vid Galärvarvsparken, och låter det röda seglet bli filmduk för en magisk kväll. Ta med egen picknick och filt – det finns plats för alla filmälskare på kajen. Vi visar den isländska hyllade filmen Djupet från 2012.

PLATS: Skeppet Havheld, Galärvarvsvägen 8 A
DATUM: Fredag 1 juli
TID: 21.00 (kan komma att ändras)

Mer info på: www.facebook.com/havheld

BIO PÅ ÖN ‑ LILLA ESSINGEN MOVING PICTURES

Under Essingebron, med utsikt mot Mälaren visar vi tidernas bästa road movie: Thelma & Louise. I denna moderna klassiker ger sig Geena Davis och Susan Sarandon ut på vägarna i en Ford Thunderbird och tvingas till slut fly undan lagen. Kvinnlig vänskap, stekhett ökenlandskap och stenhårda brudar – den här filmen har allt. Popcorn finns! Ta gärna med picknickfilt eller fällstol!

PLATS: Primusgatan på Lilla Essingen, under bron till Stora Essingen
DATUM: Tisdag 5 juli
TID: Kl. 21.00
FILM: THELMA & LOUISE

Mer info: https://www.facebook.com/events/907875442673460/

CUL DE MARETOPIA

I denna flytande minifilmfestival i Gröndalsviken kan du känna vågorna röra på sig, vaggas med och låta tankarna transporter dig till en annan plats, samtidigt som du njuter av ett spännande filmprogram. Festivalen äger rum fredag, den 15 juli och lördag, den 16 juli och fokuserar på smala filmklassiker, dokumentärfilmer och konstfilm där den narrativa utvecklingen är ickelinjär, flytande och tar udda vändningar.

Visningarna sker på den flytande konstplattformen Maretopia som anordnar festivalen i samarbete med säsongscaféet Cul de Sac, som fungerar som ett vattenhål för invånare i närområdet som väljer att stanna hemma på sommaren och söker en känsla av mini-semester och lugn. Maretopia består av flera flottar som används för konstnärlig performance och möten. Projektet skapades av konstnärer och arkitekter i samarbete med studenter i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack våren 2015.

PLATS: Gröndals båtklubb, Lusuddsvägen 10 (Gröndalsviken).
DATUM: 15–16 juli 2016
TID: 15.00–22.00 närmare info kommer snart

Mer information om vilka filmer som kommer visas, publiceras inom kort på Facebook www.facebook.com/groups/Maretopia och på Maretopias webbsida www.maretopia.org

FORESTART

ForRestart visar videokonst i skogsmiljö. Besökaren/publiken vandrar längs med upplysta promenadstråk i Hagaparken, Nackareservatet eller Årstaskogen. Videoverken projiceras på transparenta plexiglasskivor och skapar en upplevelse av att filmerna svävar fritt i miljön.

PLATS: Hagaparken
DATUM: Lördag 23 juli 2016
TID: 22.00
FILM: Videokonst

Mer info på: http://www.videovandring.se/

QUERELLE

I sommar återlanseras Fassbinders kultklassiker Querelle (Matrosen & Stjärnan) efter Jean Genets klassiker. En banbrytande film som har spelat en omistlig roll i queerhistorien. I filmens huvudroll finner vi sjömannen Querelle (Brad Davis). Sjömansmodet är något som hänger kvar på hbtq‑klubbar världen över. En av dessa är den i Stockholm legendariska båten Patricia, som varje söndag de senaste 20 åren förvandlas till en flytande gayklubb. Det är med andra ord en självklar plats att visa Querelle! Kom i sjömansklädsel.

PLATS: M/S Patricia Söder Mälarstrand Kajplats 19
DATUM: söndag 24 juli
TID: 18.00 förmingel och 18.30 filmstart (kan komma att revideras)
FILM: QURELLE (MATROSEN & STJRÄNAN)

Mer info: https://www.facebook.com/events/1138332266239229/

WAITING FOR B

Beyoncé är en av världens största artister – lika uppmärksammad för sin musik som för sin politiska och feministiska kamp. Vad som ofta glöms bort är hennes enorma betydelse för HBTQ‑rörelsen, en grupp som även utgör en stor del av hennes fans. Kvällen innan Beyonces konsert i Stockholm arrangerar Cinema Queer en visning av filmen ”Waiting for B” som en hyllning till alla fans som genom hennes musik funnit sin identitet och ett mod att visa den öppet. Visningen följs av en Beyoncé‑inspirerad fest.

PLATS: Långholmens amfiteater eller lilla stranden på östra sidan
DATUM: Måndag 25 juli
TID: 22.00
FILM: WAITING FOR B

Mer info: www.cinemaqueer.se och https://www.facebook.com/events/728376970598716/

STOCKHOLMSFRESTELSER
(EN FILMHISTORISK KAVALKAD GENOM STOCKHOLM)

Djurgårdens var den första plats i Sverige där “lefvande bilder” spelades in 1896. Genom Allmänna konst- och industriutställningen 1897 vad det också platsen för en av landets första biografer – en tidig form av popup‑cinema, som revs när utställningen var över. Under en heldag visas nu ett kortfilmsprogram med skildringar av Stockholms och och övriga Sveriges nöjes/turist/semesterhistoria (1896‑1965) i en popup-paviljong. Besökare som väntar på färjan eller bara passerar mellan Djurgårdens alla frestelser kan bli spontan publik, och besökare kan komma och gå under dagen. Några av filmerna ackompanjeras live av musiker vilket skapar små unika stumfilmskonserter.

PLATS: Djurgården, nedanför Nordiska Museet
DATUM: 28 juli
TID: 12.00–18.00 (kan komma att ändras)

Mer info: https://www.facebook.com/events/558067604371701/

MIN GRANNE

Under tre kvällar i sommar projiceras video på en husfasad vid Bredängs tunnelbana. Varje visning pågår under ca 2h, utan tydligt start eller slut, synlig för resenärer i passerande tunnelbanor, på perrongen, för fotgängare på marknivå samt boende i området. Projektionen är utformad som ett rutmönster av fönster på en annars icke fönsterbeklädd fasad. Videosekvenserna i ”fönstren” visar olika karaktärer/grannar i sin hemmamiljö. Denna ljudlösa videoinstallation har under flera år vuxit fram ur egna erfarenheter som granne i ett höghus i Skärholmen.

PLATS: Skärholmen
DATUM: 19-21 juli
TID: 18.00 – 10.00

UTOMHUSBIO I FISKSÄTRA

Utomhusbio i Braxenparken i Fisksätra! Åtta ungdomar från Fisksätra och övriga Nacka har som sommarjobb att planera och genomföra en utomhusbio, initiativet kommer från några tjejer i Fisksätra. Vi visar filmen Bekas, en gripande berättelse om två pojkar i norra Irak och deras drömmar om USA, Superman och ett annat liv. Ta gärna med något att sitta på!

PLATS: Braxenparken i Fisksätra
DATUM: 
Fredag 12 augusti
TID: 
20.30
FILM: 
Bekas

Mer info: www.fisksatramuseum.se

ENSAMHET & ORGANISERING

Utomhusvisning hos MDEMC & Ester Martin Bergsmark med Doc Lounge. Doc Lounge Stockholm kikar in hos produktionsbolaget MDEMC och regissören Ester Martin Bergsmark på Brännkyrkagatan 13 för att tillsammans med filmskaparna visa film om ensamhet och organisering i nyliberalismens tidevarv.

PLATS: Brännkyrkagatan 13 (Slussen)
DATUM: Fredag 26 augusti
TID: 18.30 Grill och dryck (tag med kontanter eller swish), 19.45 börjar filmvisningen
FILMER: Maggie vaknar på balkongen och Ni ska se att jag har rätt.