Popupbio lyser upp Stockholm i sommar

Kategorier

Öppen biovisning för ungdomar i Rinkeby-Kista! Stockholms första cykelbio! Två magiska filmkvällar på Lappkärsbergets amfiteater! Minifilmfestival i Gröndalsviken! Visning av tidernas bästa road movie på Lilla Essingen med utsikt mot Mälaren! Film i seglen på skeppet Havheld vid Galärparken på Djurgården! Nu öppnas Stockholmsområdet upp med gratis popup-biovisningar på en mängd platser.

Upplevelser och möten mellan människor ska vara enkelt i stadsrummet. Nu rullar ett samarbetsprojekt igång som öppnar upp för både nya sätt att se på film i staden och nya perspektiv på det offentliga rummet. Såväl kända som glömda platser får en ny roll och nytt liv i stadsbilden.

Filmregion Stockholm-Mälardalen har initierat satsningen tillsammans med filmavdelningen vid Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm konst samt flera distributörer, däribland Nonstop Entertainment, NjutaFilms, TriArt Film och Studio S. I bred samverkan vill vi underlätta för människor att förverkliga sina kreativa idéer i stadsrummet.

En experimentell mobil popupbio-salong har utvecklats och byggts i samarbete med studenter på KTH Arkitektur Studio 9.

Filmregion Stockholm-Mälardalens ordförande samt Stockholms stads kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert:

– Det här är bokstavligt – och bildligt! – talat ett lysande initiativ som visar att film kan spela en nyckelroll för att öppna upp en stad och region. Nu kan film ses på praktiskt taget lika många sätt som det finns idéer och platser. Med det här breda samarbetet demokratiserar vi både filmen och det offentliga rummet – invånare och föreningar får lämna kreativa förslag på hur de vill visa och se film i stadsrummet.

Var och när?
Den första popupbio-visningen görs på onsdag 22 juni på Hurtigs Torg i Jordbro med närproducerade kortfilmer.
Måndag 25 juli, kvällen innan Beyonces konsert i Stockholm, arrangerar Cinema Queer en visning på Långholmen av filmen Waiting for B som en hyllning till alla fans som genom hennes musik funnit sin identitet och ett mod att visa den öppet. Visningen följs av en Beyoncé‑inspirerad fest.

Länk till hela programmet för sommarens popupbio-visningar: Popupbio – Smart Kreativ Stad

Satsningen görs som en del av Filmregion Stockholm-Mälardalens samarbetsprojekt Smart Kreativ Stad som medfinansieras av EU:s regionala utvecklingsfond.

Kontakta för mer information:

Filmregion Stockholm-Mälardalen
Jonas Feinberg, kommunikationschef, 070-349 24 10
Beata Mannheimer, utvecklingsansvarig, 076-796 14 40

www.frsm.se
www.smartkreativstad.com