Publikrekord och andraplats på biotoppen!

INGRID_A4

Dokumentären om Ingrid Bergman — Jag är Ingrid — har snabbt åkt upp på svenska biotoppens andra plats. Enbart Insidan ut (den nya stora filmen från Pixar) har bättre siffror på svenska biografer. Det är exceptionellt starkt för att vara en dokumentär. Men det är mer än så: filmen konkurrerar alltså just nu ut de flesta spelfilmerna på svenska biografer.

Premiärhelgen hade Ingrid Bergman-filmen 18 755 biobesök i Sverige. På bara några dagar har den nu nått närmare 30 000 biobiljetter.

Filmen kommer också att göra en internationell resa som heter duga — den har redan sålts till ca 20 länder, bl.a. USA, England, Kanada, Tyskland, Frankrike, Österrike, Norge, Danmark, Finland, Japan, Brasilien, Taiwan och Sydkorea.

På festivalfronten går den också starkt. Den hade världspremiär på Cannes Film Festival i maj och har valts ut till flera stora prestigefestivaler i höst: New York Film Festival och London Film Festival.

Sist men inte minst, filmens amerikanska distributör — Rialto Pictures — har startat en Oscarskampanj. Igår meddelade SFI att filmen får ett extra internationellt lanseringsstöd.

Stina Gardell på Stockholmsbaserade Mantaray Film har producerat filmen i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR. Med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF/ARTE, YLE och Konstnärsnämnden.