Solsidan vinner Victor-priset!

Kategorier

Solsidan får Victor-priset för årets film i Stockholm-Mälardalen. Prisutdelningen ägde rum på Film Capital Stockholms jubileumsevent under onsdagskvällen.

Årets Victor-pris tilldelas filmen Solsidan med regissörerna Måns och Felix Herngren samt producenten Emma Nyberg. Prisutdelningen ägde rum på Film Capital Stockholms 10-årsevent med filmbransch, medlemmar och samarbetspartner på plats.

Producenten Emma Nyberg om priset:
– Det är väldigt roligt att vinna detta pris. Vi är väldigt glada att Victor-priset finns som ett viktigt alternativ till Guldbaggen så att även kommersiella filmer som drar en stor publik har en möjlighet att vinna. Och filmer som är baserade i Stockholmsregionen!

Årets motivering lyder:
Med en svart humor som gör att det går att känna igen sig, även om man inte tillhör Sveriges mest priviligierade. En skildring av gräddhyllan som samlat publiken kring TV-apparaterna och nu, med den lyckade överföringen till långfilmsformatet, fått publiken att strömma till biograferna.

Solsidan är en av Sveriges populäraste komediserier som till slut blev en film som hyllats av både publik och recensenter. 2017 blev filmen årets publikframgång med sina drygt en miljon biobesökare. Medverkande är bland annat Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josefine Bornebusch, Henrik Dorsin. Produktionsbolag är Solsidan AB som ägs av Jarowskij och FLX.

Mer om Victor-priset:
Victor-priset är ett årligt pris med syfte att belysa bra film i Stockholm-Mälardalen. Bakom priset står Film Capital Stockholm, Film Allians Stockholm-Mälardalen och Stockholms stad.  Statyetten är designad av konstnären Annika Johansson, baserad i Filmstaden i Solna, där också Victor Sjöström var verksam.

Tidigare Victor-prisvinnare är:
2017 Måste Gitt (Indian Summer Film AB) / Abbe Hassan, Ivica Zubak och Can Demirtas.
2016: Tjuvheder (B-Reel Films) / Frida Bargo, Mattias Nohrborg och Peter Grönlund.
2015: Förvaret (Råfilm AB) / Anna Weitz, Anna Persson och Shaon Chakraborty.
2014 Stockholm Stories (Chamdin & Stöhr Film) / Martina Stöhr Torell och Karin Fahlén.
2013: Monica Z (StellaNova Film) / Lena Rehnberg och Per Fly.
2012: Dokumentären Palme (B-Reel Films) / Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg, Maud Nycander och Kristina Lindström.
2011: Himlen är oskyldigt blå (Fladenfilm) / Patrick Ryborn och Hannes Holm.

Bild: Anette Mattsson, vd Film Capital Stockholm, med Victor-pristagarna — regissör Måns Herngren och producent Emma Nyberg.