Superswede vidare i tävlan om publikpriset på Guldbaggegalan

Kategorier

Filmregionens samproduktion Superswede gick i fredags i tävlan om publikpriset på Guldbaggegalan, som en av tre filmer, meddelar Filminstitutet i ett pressmeddelande. Publikpriset är nytt för i år och omröstningen till priset har skett och sker fortsättningsvis på Aftonbladets hemsida. Tillsammans med Superswede gick Sameblod och Solsidan vidare och det hela avgörs på Guldbaggegalan den 22 januari.

Vill du vara med och avgöra vem som vinner? Då gör du det här.

77_porträtt_orolig mindre

Superswede är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld. Filmen tar tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

För regin står Henrik Jansson-Schweizer och filmbolaget Nice Drama som ligger bakom succéer som ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” samt TV-serierna ”Midnattssol” och ”Tjockare än vatten”.

Regissören Henrik Jansson-Schweizer har tidigare beskrivit Ronnie Peterson som sin Zlatan, och sade sig ha varit väldigt märkt av dennes bortgång när Jansson-Schweizer bara var nio år gammal, något han bar med sig under hela uppväxten och fram tills att han började jobba med film. Filmregionen kontaktade honom för att ställa några korta frågor kring nyheten, Ronnie Petersson och filmen.

Filmregion Stockholm-Mälardalen: Till att börja med vill vi gratulera till nomineringen, grattis!

Henrik Jansson-Schweizer: Tack!

FRSM: Hur väntat var det här för din del?

HJS: Det är oväntat men helt fantastiskt att Superswede är en av tre nominerade filmer för biopublikens pris i årets Guldbaggegala. Jag tror att filmen faktiskt är den första dokumentärfilmen någonsin att vara med i slutomröstningen för priset, trots stenhård konkurrens från fina filmer som bl.a. Borg och The Square. Det tycker jag också visar på Ronnie Petersons storhet. Nu hoppas vi att publiken fortsätter att rösta och att vi går hela vägen.

FRSM: Ronnie Petersson var ju stjärna i samma veva som Björn Borg och Ingmar Stenmark, upplever du att unga svenskar har lika bra koll på vem Ronnie Petersson var som de andra två?

HJS: Tyvärr tror jag att Ronnie Peterson fallit i glömska under de senaste åren. Men jag hoppas att Superswede har ändrat på det. För min generation var han minst lika stor som Zlatan är idag. En av Sveriges främsta idrottsmän genom alla tider.

FRSM: Vad var den största överraskningen under resans gång [filmproduktionen]?

HJS: Hur legendarer som Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Mario Andretti och Sir Jackie Stewart m.fl. självklart ställde upp för Ronnie och medverkade i filmen. Exemplevis reste Emerson Fittipaldi samma dag från Sao Paolo till New York tur och retur för att medverka i filmen – för att sen resa till Stockholm och Örebro för att medverka vid lanseringen och premiärerna. Det är stort tycker jag.

FRSM: Vad var det finaste för dig med att få gjort den här filmen?

HJS: Att jag efter många år till slut fick Ronnies familjs förtroende att göra filmen på det sätt som jag önskade. Tänker framförallt på Ronnies dotter Nina, men också hans bror Tommy. Det är vänskaper som jag kommer bära med mig livet ut.

FRSM: Vi önskar dig lycka till, och hoppas såklart Superswede tar hem publikpriset.

HJS: Stort tack och fortsätt gärna att rösta varje dag…

71_Austria_skönhet mindre
För er som inte sett Superswede så finns den att hyra eller köpa på Triart.se och Viaplay.