Tävlar i Berlins filmfestival

Kategorier

Två svenska kortfilmer med teknikchecksstöd från Filmregion Stockholm-Mälardalen/Filmbasen/Film Stockholm är uttagna till tävlan i Berlins filmfestival. De båda filmerna tävlar i ungdomskategorin Generation 14plus. Äta lunch är regisserad av Sanna Lenken och producerad av Annika Rogell (som även var adept under Filmmentorerna2012) för produktionsbolaget Story. Första gången har regisserats av Anders Hazelius och producerats av Lizette Jonic för Migma film. Båda produktionerna har fått stöd i form av teknikcheckar genom samarbetet mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Filmbasen/Film Stockholm och flera teknikbolag.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen:

– Teknikcheckarna är ett konkret exempel på hur regionalt samarbete stärker regionen på Europakartan. Det finns en otrolig kompetens inom svensk film och en stor del av den kompetensen bor och arbetar i vår region. Genom att hitta nya, innovativa vägar för att satsa på talanger inom film stärker vi en viktig del av de kreativa och kulturella näringarna.

Joakim Blendulf, verksamhetschef för Filmbasen/Film Stockholm:

– Talangutvecklingen i vår region har varit stark de senaste åren och det är mycket viktigt för återväxten att teknikbolagen är med och hjälper fram den nya generationen filmmakare. Att dessa två projekt är uttagna i tävlan på Berlinale är ett tecken på att samarbetet kring teknikcheckar är ett mycket framgångsrikt koncept som är här för att stanna.

I juni 2011 släppte Filmregion Stockholm-Mälardalen och Filmbasen/Film Stockholm tillsammans med teknikföretagen Dagsljus, The Line och STOPP nyheten om en helt ny form av produktionsstöd: Teknikcheckar. Teknikcheckarna består av sponsring från teknikföretagen i form av professionell utrustning och postproduktion, och fördelas till kort- och dokumentärfilmsprojekt genom Filmbasens ordinarie ansökningsförfarande.

Kontakta för mer information:

Anette Mattsson, vd Filmregion Stockholm-Mälardalen, 072-543 33 40
Joakim Blendulf, verksamhetschef Filmbasen, 070-484 22 08
Beata Mannheimer, projektutvecklare Filmregion Stockholm-Mälardalen, 0767-96 14 40