Tempo Documentary Award till Martha & Niki

Poster_Marth&Niki

Dansdokumentären Martha & Niki av Tora Mkandawire Mårtens är årets vinnare av Tempo Documentary Award.

Juryns motivering: Tempo Documentary Award går till en film som greppar något större än det vi tror vi ska få se. Som ständigt skapar nya lager och som utan att sentimentalisera berättar om systerskap; om mångbottnad vänskap och om livet.  Där är identiteten summan av våra upplevelser, och därför måste vi ständigt vara i rörelse.
Ja, filmen avtäcker livet självt, och lär oss om ursprung, identitet, kärlek – och dans. Dansen som uttrycksmedel för glädje, och för det som inte kan formuleras eller vidröras på annat sätt.

Martha & Niki är regisserad och producerad av Tora Mkandawire Mårtens på Neo Publishing. Den har fått utvecklings- och produktionsstöd av Filmregionen samt är samproducerad av SVT/K-Special. Filmen tidigare vunnit Honorary Mention AwardNordisk Panorama där den också var festivalens öppningsfilm, och var uttagen till sektionen Panorama på IDFA i Amsterdam.

Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna Juste Debout i Paris – det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare. Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Se trailern.

Tora Mkandawire Mårtens har tidigare gjort den prisbelönta dokumentären Colombianos 2012.