Fårö, Gotland
(Foto: Jon Flobrant)

Den regionala filmfonden för Mälardalen, Gotland och Åland

Vad gör Film Capital Stockholm unikt?

1. Både offentlig och privat finansiering
Övriga regionala filmfonder i Sverige erbjuder endast offentlig finansiering, vilket även gäller de allra flesta regionala filmfonder i Europa och resten av världen.


2. Filmbranschen är representerad

Filmbranschens regionala intresseförening Filmallians Stockholm-Mälardalen (FAS) är medlem i Film Capital Stockholm och sitter även i ägarföreningens och verksamhetsbolagets styrelse. Det innebär att filmbranschen har en direkt kanal till Film Capital Stockholms övergripande strategiska styrning och därigenom inflytande på verksamheten och dess inriktning.


3. Ett bredare perspektiv

Utöver kärnverksamheten – film – har Film Capital Stockholm också ett bredare, mer explorativt/innovativt perspektiv på filmen och den rörliga bildens roll utanför bioduken, till och med inom stadsutveckling. Vi har ökat filmens kontaktytor och stärkt dess roll utanför den traditionella filmbranschen.

Hötorget, Stockholm
(Foto: Jon Flobrant)

10 år i branschen

Hur vi blev till
Film Capital Stockholm (tidigare Filmregion Stockholm-Mälardalen) grundades i juni 2007. Bakom initiativet stod kommunerna Botkyrka och Solna/Stiftelsen Filmstadens Kultur samt Regionförbundet Örebro och branschorganisationen Filmallians Stockholm-Mälardalen (FAS). Regionen skulle återta positionen som en betydelsefull plats för film. Efter tio av hårt arbete konstaterar vi att regionen är på god väg att utvecklas till en av Europas mest spännande och spänstiga filmregioner. Vi satte tidigt målbilden högt – Mälardalen skulle klättra till Europatoppen av filmregioner.


Kaxigt? Ja. Orealistiskt? Nej.
Enbart Millennium-filmerna satte regionen på den internationella filmkartan på ett sätt som inte skådats tidigare. Effekten på turism- och marknadsföring har varit enorm. Sedan starten har vi genom vårt nätverk av investeringsbolag samproducerat ett stort antal produktioner inom ett brett spektrum av långfilm, dokumentärer och TV-drama. På tre år (2015–2017) har vår investeringskapacitet ökat till 62 miljoner kronor. Sedan starten har fler medlemmar anslutit från kommunerna i Stockholms län till kommunerna Sala och Köping i Västmanland samt både Region Gotland och Åland. Och fler kommuner är på väg in!

Via det branschöverskridande projektet Smart Kreativ Stad så har Film Capital Stockholm dessutom öppnat fönstret för ett bredare perspektiv på den rörliga bildens roll i stadsrummet. Projektet har idag samarbetspartners inom en rad sektorer – från fastighetsbolag och arkitekter till akademi och högskola, konst och IT. Så, Film Capital Stockholms historia har varit en resa i tid och rum. En resa som aldrig stått still. För över 120 år sedan anlände bröderna Lumières berömda tåg till stationen – den mest ikoniska och symboliska bilden av ett nytt slags medium, av en ny tid i antågande. Idag finns många exempel på hur det verkligen rör på sig i vår filmregion – en uppsjö av bilder – från en resa som bara har börjat.

Välkommen ombord. Välkommen till Film Capital Stockholm.

Retrospektiv

2016
2015

Vi representerar många 
Film Capital Stockholm representerar Danderyds kommun, Filmallians Stockholm-Mälardalen, Köpings kommun, Region Gotland, Sala kommun, Stiftelsen Filmstadens Kultur/Solna stad, Stockholms stad och Åland. (Foto: Victoire Joncheray)

Styrelse och medlemmar

I våra styrelser representeras både filmbranschen och medlemskommuner. Där finns även ytterligare spetskompetens från andra branscher. Denna bredd är en av regionens och våra styrkor. Verksamhetsbolaget Film Capital Stockholm ägs av ekonomiska föreningen Filmpool Stockholm-Mälardalen, i vilken medlemmarna ingår.


Filmpool Stockholm-Mälardalen ekonomisk förening
Meit Fohlin, ordförande (Region Gotland)
Anders Ekegren (Stiftelsen Filmstadens Kultur/Solna stad)
Jonas Naddebo (Stockholms stad)
Eva Esseen Arndorff (Filmallians Stockholm-Mälardalen/FAS)
Gila Bergqvist Ulfung (Filmallians Stockholm-Mälardalen/FAS)
Roger Eklund (Köpings kommun)

Film Capital Stockholm AB
Meit Fohlin, ordförande (Region Gotland)
Jonas Naddebo (Stockholms stad)
Anders Ekegren (Stiftelsen Filmstadens Kultur/Solna stad)
Eva Esseen Arndorff (Filmallians Stockholm-Mälardalen/FAS)
Gila Bergqvist Ulfung (Filmallians Stockholm-Mälardalen/FAS)
Peter Hald
Lars Wiigh
Marie Lidgard