Vinnaren av Efter Bergman-stipendiet utsedd!

Kategorier

Efter Bergman-stipendiet är ett manusstipendium för nordiska filmskapare och riktar sig till filmskapare i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Juryn fick in totalt 14 långfilmsmanus från svenska, norska och finska manusförfattare och har nu utsett en vinnare.

Vinnare av 2019 års Efter Bergman-stipendium är John Skoog för filmen Värn. John har gjort flera kortfilmer, bland annat uppmärksammade Sent på jorden. Hans första långfilm Säsong hade premiär i år. I arbetet med sina filmer, inte minst Värn, har han haft ett tätt samarbete med Erik Hemmendorf, Plattform Produktion, som är gotlandsaktuell som svensk producent till den internationella produktionen Bergman Island, som spelas in på Fårö just nu. John Skoog bor för närvarande i Köpenhamn men är ursprungligen från Kvidinge i Skåne.

Juryns motivering: ”Årets Efter Bergman-stipendiat har med sin filmidé flyttat fram gränserna för både vad som kan berättas och hur det kan göras. Ensamhet, besatthet och utsatthet vävs samman i en humoristisk, sällsam och konstnärligt vässad berättelse där människan i all sin litenhet står i centrum. En berättelse om en person som valde att sina egna vägar och om hur det speglade samhället han var en del av.”

– Jag är stolt och glad över priset och det kunde inte ha kommit mer lägligt, säger en nöjd John när han får höra att han vunnit. Jag har just sjösatt mitt första långfilmsprojekt, Säsong, och nu slipper jag den där tomheten som kan infinna sig när något är över, och kan sätta igång med det här projektet som funnits med mig i så många år. Jag är så tacksam, både till Ingmar Bergman som är en stor inspirationskälla och till juryn och alla som står bakom priset.

Värn är en dramatisering av särlingen och bonden Karl-Göran Persson och den byggnad han ägnade sitt liv. Från slutet av 40-talet och fram till sin död 1975 byggde han om sitt hus till ett värn som skulle skydda honom och hans grannar vid händelse av en sovjetisk invasion.

I stipendiet ingår ett residens på Bergmangårdarna på Fårö i två veckor, resa till och från Fårö, dramaturgstöd, hyrbil och traktamente. Även resa till årets Bergmanvecka ingår.

Hur mycket priset kan betyda berätta förra årets vinnare, Peter Modestij, varmt om.

– Bergman-stipendiet och allt vad det innebär med att jobba mot dramaturg och få ensamtid på Fårö var den enskilt absolut viktigaste kreativa händelsen för mig under 2018! Det innebar en kreativ explosion för mig personligen, säger Peter Modestij.

Både John Skoog och Peter Modestij besöker årets Bergmanvecka och är tillgängliga framför allt torsdagen den 27 juni. Då delas Efter Bergman-priset ut på Kutens bensin och juryns motivering till Värn presenteras.

Stipendiet arrangeras av Bergmangårdarna på Fårö, Bergmancenter på Fårö, Film Capital Stockholm, Svenska Kyrkan, Storyutbildningen på Fårösunds Folkhögskola och Film på Gotland. Juryn bestod av Paola Ciliberto Film på Gotland, Lisa Widén FCS, Cristina Jardim Ribero, Bergmancenter, Arvid Unsgaard, Storyutbildningen, Halfdan Tröndel, Bergmangårdarna

John Skoog
Mobil 070-8131325
E-post johnskoog@gmail.com

Peter Modestij
e-post petaurora@hotmail.com

För mer information om Efter Bergman, kontakta Ylva Liljeholm, Film på Gotland, Region Gotland, ylva@filmpagotland.se

Efter Bergman – vinnare tidigare år
Efter Bergman var fram till 2015 ett pris för produktion av kortfilm.
Tidigare vinnare är:
2010 Hanna Andersson ”Erika & Sally”
2011 Edith Söderlund ”Blunda, jag blundar”
2012 Jacob Marký ”Fuga”
2013 Jana Bringlöv Ekspong ”Jag vill nå dig”
2014 Caroline Ingvarsson ”Under Rymdskeppet”
2015 Joakim Thörn ”Ultimate Fails Compilation”
2016-17 Uppehåll
2018 Peter Modestij ”SUB”