Årets vinnare av STOCKmotion!

Här är årets STOCKmotion-vinnare i kategorin 27+

Filmregion Stockholm-Mälardalen har bidragit till priset med 25 000 kr och Beata Mannheimer har suttit med i juryn.

Bästa film
Rinkebysvenska av Bahar Pars
Motivering: Med enkelhet, elegans och kraftfulla drag lyckas den här kortfilmen synliggöra ett aktuellt och rasistiskt förtryck som väger tungt på mångas axlar idag.  En starkt skådespelarinsats av både huvudkaraktären och antagonisterna med en regi som lyckas skapa subtila lager av djup.

Bästa ljud
Per Eriksson & Alexander Rynéus för Autonomus
Motivering: Att ljud verkligen har betydelse går inte att tvivla på i denna film. Här har ljudet lika stor plats som bilden och samverkan dem emellan skapar en futuristisk och starkt suggestiv film. Vi ser och hör framtiden.

Bästa musik
Katharina Nuttall – Moja Mamma/Min mamma 
Motivering: Musiken tar oss nära huvudkaraktärens egna emotionella och fysiska resa. Den förmedlar glädje hopp och melankoli samtidigt som den låter oss lära känna människorna i filmen på ytterligare plan utanför dialogen och bilderna.

Bästa manus
Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Feronia Wennborg för Det röda
Motivering: Genom att utnyttja en begränsning i tid och rum fångar manuset på ett elegant sätt en ohållbar situation ställd på sin spets. I det återhållna berättandet får tittaren reda på precis så mycket som behövs för att ändå förstå allt. Utrymmet för tystnad och blickar skapar en fysisk känsla av den mardröm en tonårstid kan innebära.

Bästa klippning
Elisabeth Marjanovic Cronvall för Krisdokument
Motivering: I en egensinnig och essäistisk stil får tittaren följa med på en resa långt bortom traditionell nyhetsrapportering. Varje bild och skeende får ta sin tid, och genom genomtänkta montage skapas på ett känslomässigt plan en djupare, nödvändig förståelse för en av Europas ödesfrågor.

Bästa skådespelarinsats
David Nzinga för Jag har din rygg
Motivering: Med små gester och ett absolut gehör bjuds vi på lekfullhet, hjärtesorg, isande skräck och vild ilska.  Det är ingen tvekan om att allt är sant och fullständigt trovärdigt.En ny stjärna på den svenska skådespelarhimlen har tänts.

Hedersomnämnande
Lucia Pagano för Scener från ett personalrum
Motivering: Så genialiskt och till synes enkelt har filmaren skapat en pärla. Att fånga de medverkande på detta rörande, nakna och självklart sätt för att jag ska få syn på mig själv – ja, det är galet bra!

Bästa foto
Ellinor Hallin för Det röda
Motivering: Genom fotografens empatiska blick skapas en stark närvaro i ett slutet rum. Fotot eftersträvar aldrig att imponera, men genom starka kompositioner och varsam hantering av skuggor och ljus formas ett såväl autentiskt som slående vackert uttryck. Allt i samma färgskala som gett filmen dess namn.